Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Från lön till lön

Jag tittade på programmet 'Lyxfällan' häromdagen - en produktion som överlevt sig själv några säsonger för mycket tack vare den aldrig sinande strömmen av människor med dålig privatekonomi. Det slog mig då att det verkar som om de allra flesta verkar leva från lön till lön. Det finns inga marginaler eller krockkuddar i ekonomin så en utebliven lön blir omedelbart en katastrof.

Det finns ett uttryck som heter 'att försvinna som en löning' - att något försvinner fortare än kvickt. Lönen kommer in på kontot, sedan betalas månadens räkningar och med lite flyt finns det lite över att leva för tills nästa lön. Ett evigt kretslopp som få verkar lyckas med att ta sig ur.

Att bryta sig ur behovet av att få lön en månad och istället verkligen ha dessa pengar redan i förväg - det är en bra utmaning. Genom att spara klokt via en budget är det relativt enkelt att nå dit. Du betalar alltså månadens räkningar med pengar du sparat undan tidigare och har hela lönen kvar - bra för magkänslan och bra för privatekonomin.

Med hjälp av programmet 'You need a budget' får du hjälp att nå detta första mål mot en utmärkt privatekonomi - att leva denna månad på förra månadens inkomst och att bryta 'lön till lön'-mönstret.

Varför? Jo, det minskar din ekonomiska stress och gör din privatekonomi enklare. Du behöver inte lägga ned tid på att betala räkningarna och synka dem med när lönen kommer in, har du en varierande inkomst månad till månad eller om dina utgifter varierar har du löst det fundamentala budgeteringsproblemet.

När man väl nått detta mål är vägen mot ett prima buffertsparande öppen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag tycker det är tråkigt när folk sågar Ann Wibbles gamla kontroversiella uttalande om att alla borde ha en årslön på banken.
    Hon menade knappast att folk skulle trolla fram denna årslön ur tomma intet, utan att man kan ha det som mål på kanske tio års sikt.
    Sparar man 1/13-del av lönen, så har man en månads utgifter sparade efter ett år. Det tar då tolv år innan man kommit upp i en "årslön". Sparar man 10% av inkomsten tar det 10 år innan man nått en "riktig" årslön.
    Detta borde vara en utgångspunkt när folk till exempel väljer boende och skaffar bil - att budgeten omfattar annat sparande än sparande till semester etc.

    SvaraRadera
  2. De allra flesta har några månadslöner på banken trots allt.
    Svenskar har mycket sparkapital.
    Lyxfällan är föga representativt. Dessbättre.

    SvaraRadera
  3. Rätt och slätt helt rätt, Anonym 13:01. :)

    Anonym 14:09, är det så? Finns det någon undersökning som stödjer det så tipsa mig gärna. Jag läser mest sådant här:
    http://www.dn.se/debatt/pengar-pa-banken-i-sverige-ar-fortfarande-en-klassfraga

    SvaraRadera
  4. På vilket sätt är du kopplad till den där appen som du skriver om i var och vartannat inlägg...?

    SvaraRadera
  5. Ett problem är väl att vi under lång tid haft socialistiska regeringar i Sverige. S har alltid betraktat privata pengar som någt fult, och motarbetat detta in i det längsta. Därav är de flesta svenskar fattiga och avundsjuka.

    SvaraRadera
  6. Här kommer ett lästips:

    https://www.sbab.se/2/pressrum/arkiv/pressmeddelande/4_26_2011_lyxfallan_en_myt_-_svenskarna_ar_ett_sparande_folk.html

    SvaraRadera
  7. Intressant - ingen entydig bild om sparandet.

    SvaraRadera
  8. En ynka buffert, i genomsnitt, på 60 lök. Det är ju ingenting! Och då talar vi om genomsnitt (som dras upp kraftigt av att ett fåtal som sparar riktigt mycket).

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg