Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Tjuvarnas julbörs

Jag är barnsligt förtjust i årets Julkalender på SVT - Tjuvarnas jul. Ja, att sedan Thomas Bodström vill norpa kalendern till oppositionen säger kanske mer om hans och socialdemokraternas frustration, men jag själv ser enbart programmet som en både spännande och rolig underhållning. De kanske längtar tillbaka till vänsterkollektivets favoritkalender - Broster, broster? Ja, svensk TV var kidnappad av vänstern när jag var barn. Som barn i DDR-Sverige så var kvalitativ amerikansk tecknad film verkligen guld värt. Ni vet väl att Kalle Anka på julafton varit illa ute flera gånger? Tjeckiska dockfilmer stod i betydligt högre kurs.

Gustaf Hammarsten och Tea Stjärne gör sina roller med bravur. Hela familjen Penning sitter bänkad inför varje nytt avsnitt. Ja, ibland får jag ropa på barnen så att de inte missar det. Jag undrar hur det ska sluta?

Igår var det fjärde advent och det firade herr och fru Penning med att rensa avloppet. Det var stopp under tvättmaskinen så det flödade friskt med vatten över golvet innan vi hade fått ordning på det hela. Därefter blev det julgranspåklädning och sedan var i princip den söndagen över. Nu går vi in i sista skolveckan och det ska bli så skönt att slippa jaga upp ungarna i ottan varje dag. De är värda lite jullov nu.

Och lite drygt en vecka återstår av börsåret 2011 och det lär bli en nedåtresa totalt sett. Mycket talar för att 2012 också blir ett svalt år. Även om nedgången kan kännas brutal så är det fortfarande en vänstanfläkt jämfört med tidigare nedgångar. Men man kan aldrig vara säker på något. Börsen är manipulerad, sägs det. Ja, det är möjligt. Men det torde inte påverka oss småsparare som inte ägnar oss åt daglig handel. Möjligen kan jag känna en viss oro i att den så kallade robothandeln, som baseras på programmerade algoritmer, en vacker dag buggar ur och får saker att skena i endera riktning. Mest troligt är det så att det finns kontrollmekanismer inbyggt i handelssystemen. Jag hoppas att så är fallet, åtminstone.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg