Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Utdelning och bemanning

Det är påtagligt att minnet är kort och att riskaptiten god eftersom börsen stigit rejält sedan september. Skuldkrisen har inte gått upp i rök, arbetsmarknaden börjar tyna och konsumtionen slokar. Men vad ska man då ta sig för om man ändå vill vara med i leken?

En strategi så god som någon är att investera i bra bolag med en hög direktavkastning. Ja, en sådan strategi är så klart relativt långsiktig och fokuserar inte på kursutvecklingen i första hand utan istället på utdelningarna som sedan återinvesteras. Vilka aktier man bör välja kan diskuteras men i dagarna så presenterade Börsveckan sitt förslag på en utdelningsportfölj med ett antal aktier - Connecta, NCC, SJR, Lagercrantz, Nolato, Teliasonera, Fast Partner, Axfood, Astrazeneca och Haldex. Intressant, tyckte jag, då SJR är en av mina kryddor.

Jag citerar: 'SJR är Börsveckans favorit inom bemanning och många faktorer talar för att kursuppgång kommer. Mycket talar för aktien, dels låg värdering, dels solid balansräkning. Historiskt har ledningen delat ut hela vinsten. Antar man att SJR bara delar ut hälften av fjolårets prognostiserade vinst blir direktavkastningen fina 5,6 procent. En defensiv prognos är att SJR växer med cirka 10 procent 2012, med en försämrad rörelsemarginal på 9,5 procent, blir p/e-talet runt 8 rensat för kassan. Både Proffice och Poolia har sämre tillväxt, högre skuldsättning och högre värdering än SJR. Samtliga möter samma marknad och valet faller alltså på det mindre SJR.'

Jag tackar och bugar för rekommendationen då SJR:s kurs fick sig en skjuts uppåt. De övriga bolagen i rekommendationen, som jag inte äger alls, är goda kandidater i en utdelningsportfölj framöver. Visserligen kommer även de att påverkas i sina resultat av finanskrisen men är du intresserad av att äga aktier utan att sälja på många år så är Affärsvärldens utdelningsportfölj en god rekommendation. Eller så köp SJR för en slant och bida din tid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg