Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Aktietips till en rådvill

Intressant är det att följa hur en aktiekurs påverkas av rekommendationer. En tumme upp från någon analytiker i finanspressen ger gärna pappret ett initialt lyft men faller sedan ofta tillbaka. Av gammal vana så litar jag föga på de här hjälpsamma förslagen, oavsett deras bakomliggande syften. I min misstänksamhet så tror jag oftast att det handlar om att försöka lyfta kursen för att kunna sälja av, men det är kanske en överdriven känsla. Allt för många är ändå de som följer flocken.

Om vi tittar på vad som skedde idag så gjorde Veckans affärer tummen upp för SJR som är en av mina små kryddor i aktieportföljen. Jag gillar SJR men har inte för avsikt att öka innehavet. Under dagen steg aktien med över 7 procent - helt tydligt att rekommendationen hade en positiv effekt. Vilka är det som triggas av signalen? Någon, som du inte känner, skriver något positivt om något du inte vet något om - och då köper du?

En annan nyhet var att Lannebo Fonder ökar innehavet i Avega Group till 10,47 procent av kapitalet. Det framgår av ett flaggningsmeddelande. Avega steg med nästan tre procent, inte på att Avega tjänar mer pengar idag jämfört med förra veckan utan för att en fond med halvrisigt track record, 5 % i insättningsavgift, 1 % i uttagsavgift och ytterligare 1,61 % i förvaltningsavgift nu väljer att investera ytterligare. Visst, Avega Group är ett prima papper med hög direktavkastning men den som köpte aktien när bloggare Per gjorde så hade redan haft en kursuppgång på drygt 15 procent. Så, tänk om fler läste och lyssnade på Finansmamman, Lundaluppen och andra utmärkta investerare istället för finanspressen. Det är en oas att ösa ur.

Synd är det att denna skithög gillar Apple. Vill helst inte att något förenar oss.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Mina aktier i wise group steg över 100%-strecket imorse i ökning sedan december när jag köpte dem. Hygglig direktavkastning också. Synd att jag inte köpte fler bara...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt. Ska du sälja nu? :)

      Radera
    2. Jag tror på företaget, och de har en policy att dela ut en rätt stor del av vinsten, så jag sitter kvar och hoppas att vi kan ha några år av fina utdelningar tillsammans.
      Lustigt är att det först nu har börjat komma på analytikernas listor när den redan ökat med över 120% sedan november

      Radera
  2. 5 % i insättningsavgift? Du med mig skämta aprilo!

    Borde inte ens vara lagligt, rent bondfångeri.

    SvaraRadera
  3. Och, förresten, efter gårdagens jätteuppgång, har Sjr en direktavkastning på 8 %

    SvaraRadera
  4. 5%?

    https://www.avanza.se/aza/fonder/fondguiden.jsp?orderbookId=2014

    0%

    https://www.avanza.se/aza/fonder/fondguiden.jsp?orderbookId=1971

    0%

    Använder du kanske en extremt dålig mäklare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligt, det står annorlunda i fondfaktabilagan. Varför skiljer det?

      Radera
  5. Det som står i fondfaktabilagan är de avgifter fondbolaget har anmält till FI att det skall ha MÖJLIGHET att ta ut, alltså så har de siffrorna ingenting med de faktiska avgifterna att göra. Detta ser du om du läser fondfaktabilagan lite noggrannare... Dom har bara en förvaltningsavgift på 1,6%, inga köp- eller säljavgifter.

    SvaraRadera
  6. Hej,javisst är det många som följer flocken, en undersökning visar att kursen stiger i tre dagar efter en köprek. för att sedan stanna av eller som det ofta visar sig vända nedåt till ursprungskursen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att höra. Tror jag ska prova det här i en empirisk studie. .)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg