Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Socialt bubbel

Att följa hysterin kring Facebook och bolagets stundande börsnotering är intressant. Även om digniteten är i en annan klass påminner den delvis om Framtidsfabriken, Adcore, Cell Network och alla de andra svenska IT-bolagen under den svenska IT-bubblan där värderingarna var absurda intill dumhet. Det som kallades 'den nya ekonomin' där normala spelregler inte gällde. Visst, jämförelsen haltar - likväl så är det inget snack om att Facebooks värdering inte står i proportion till vilka pengar bolaget tjänar. Jag bara väntar på att någon ska påstå att 'normal värdering' inte gäller Facebook som istället har den 'nya värderingen'.

Vad som nämligen gäller är nu en ännu högre värdering än tidigare. 34 dollar eller mer per aktie. Nu på fredag är det kanske dags och många småsparare rusar till för att inte missa det här tåget - vart det nu åker. Att tvärsäkert påstå att Facebook kommer att floppa vågar jag inte - men hellre att jag lägger mina slantar på bolag vars intjäningsförmåga redan är på plats i förhållande till kursen. Facebook tjänar nämligen inte pengar i tillräcklig omfattning och vilka strategier som bolaget har för att öka intäkterna har inte presenterats. Att det handlar om mer reklam är sannolikt. Att Apples medgrundare Steve Wozniak vill köpa aktier i Facebook 'oavsett pris' ter sig löjeväckande - jag tror inte Steve Jobs hade gjort samma bedömning.

Vill du inte följa med på resan till Facebook och det förlovade landet så strunta i att köpa aktien. Men det finns mer att tänka på om du äger fonder med teknik- eller IT-inriktning. Det är rimligt att förvänta sig att många fonder kommer att välja att investera i Facebook - det är nog få som vågar låta bli helt. Själv är jag väldigt fondlös undantaget en välkänd svensk indexfond utan avgift, så mig berör det inte just nu.

Kanske blir Facebook en framgångssaga och alla dess aktieägare förmögna och glada. Mest troligt blir det dock inte så. Vanliga, tråkiga aktier så som Volvo, Handelsbanken och Hennes och Mauritz lär på sikt spöa Facebook. Några få kommer att tjäna stora pengar då de säljer i tid. Ja, så tror jag att det slutar. Festen tar slut och bubblet likaså.

Komplement!
Hörde nu på radion att de som ligger på 'såfan' - 7:e AP fonden - där de som varit passiva i sina premiepensionval har sina pensionspengar kommer att få se dessa investeras i Facebook. Kanske dags att göra ett aktivt val nu?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Facebok kommer in i min dator, men aldrig i min aktiedepå... Med lite humor kan man ju säga att det är dumt att göra så att depån går ännu sämre...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska onekligen bli spännande att följa vad som komma skall. :)

      Radera
  2. Hej,

    Skulle aldrig investera i Facebook, däremot kanske i svenska Klarna om de skulle noteras. Med Hagströmer som mentor och Zennström som ny ägare tror jag de har potential att bli rätt stora.

    Ap-fonden måste nog investera i Facebook, vare sig de vill eller inte, för att de äger aktier i alla större bolag på vissa index.

    Intressant och se vilka resultat Facebook kommer kunna leverera.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg