Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Vett eller svett?

Det berömda månadsskiftet närmar sig då pannor läggs i djupa veck och svetten lackar när fakturorna ska betalas. En löning är för de allra flesta svenskar ett antal siffror på kontoutdraget som sedermera raskt tickar nedåt då barnomsorg, bensin, mat med mer ska betalas. Vi är av tradition ett folk som lever på marginalen, där en eller två uteblivna löner ställer oss på fisens mosse.

Ett exempel på detta var de anställda på forna bilfabriken i Trollhättan som när sommarlönen inte betalades ut tvingades till banken för nödlån. Eller sjuksköterskan som blev sjukskriven och drabbades av penningnöd. Att leva ur hand i mun är vedertaget.

Det är inte hållbart längre. Var och en behöver, för sin egen skull, ta ett större ansvar för att privatekonomin kan fungera både i lust och nöd. Skatteåterbäringen som många fick för några veckor sedan - finns det några kronor kvar där? En undersökning av Nordea har visar att många använder dessa pengar till sommarsemestern, kvinnor köper nya möbler och män lägger gärna sin återbäring på diverse elektronikprylar. Inget fel i det - om du redan har en buffert på plats, det vill säga.


Inte ska man sluta leva för det. Men kostnader som inte behövs kan man ju lägga ned lite flit på. Familjen Penning bytte, så som exempel, från en törstig till snål bil och krympte bensinkontot. Idag, när jag tankade den lilla vagnen, så hade den druckit 42 liter på 75 mil. Underbart!


Ett antal misslyckade budgeteringar genom åren, som mest bringat mig statistik över för stora kostnader, så hjälpte 'You need a budget', ett verktyg för den vanlige löntagaren, att vrida om hela scenen så att vår familj inte längre sitter där vid månadsslutet och våndas. Numera så betalas en räkning när den kommer eller när jag har lust - det finns pengar där på kontot som räcker mer än väl till att betala allt under månaden, utan att den kommande lönen berörs. Och det ger lugn och ro. Jag älskar lugn och ro.


Verktyget släpptes i en ny version idag, faktiskt. Version fyra heter den och finns redan installerad och redo att testas på min dator. Så som den inspirationsmänniska jag är så är jag som ett barn på julafton med sådan här verktyg. 


Imorgon fyller sonen år. Nu ska det packas in lite paket och sedan krypas till kojs. Ha en riktigt skön onsdag!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag räknade på hur stor del av SAAB anställda det var som behövde ta lån från banken, dvs utnyttja det erbjudande som facket och/eller företaget hade förhandlat fram. Det visade sig vara ungefär 1.5% av tjänstemännen samt 2.8% av de kollektivanställda. Så jag vet inte vilken 'tradition' du refererar till i detta inlägg? Traditionen är närmast att 97%-98.5% klarar sin ekonomi utan hjälp utifrån, även om lönen uteblir och/eller blir försenad som i SAABs fall.

    P.S. Siffrorna jag räknade på var de som kommunicerades offentligt i media. Men du kanske har andra siffror för SAAB? Du får gärna redovisa dem här i ett annat inlägg, gärna med länkar till källorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, och du får gärna vara mer än enbart 'Anonym'. Liksom du refererar jag till media . Det är inte enbart SAAB-anställda som har denna typ av problem och jag kan skriva det igen - vi är av tradition ett folk som lever på marginalen.

      Enligt statistik från SBAB så saknar 20% av svenskarna helt buffert och 22% en buffert på mindre än 20 tusen kronor. Många av oss lever alltså från lön till lön.

      Se SBAB: rapport här: https://www.sbab.se/download/18.7516e25812f0c231af780001194/1303385651476/SBAB_Bank_Rapport.pdf

      Annat intressant är att:
      25 % av svenskarna har inga pengar kvar i slutet av månaden
      45 % av ensamstående med barn har inga pengar kvar i slutet av månaden

      Det här är symptom - vad är sjukdomen?

      Radera
  2. Sjukdomen heter habegär. Folk vill ha allt, gärna på en gång. Att kunna nöja sig med det man har är höjden av lycka. Men att vara förnöjsam är inte accepterat i dagens samhälle, det ska vara större och bättre hela tiden. På min arbetsplats är vi öppna och pratar om ekonomi. Och jag kan säga att 75% av arbetsstyrkan lever från lön till lön pga lån och dylikt. Själv har jag 3 årslöner netto undanstoppat samt inga skulder. Så jag sover gott om natten. Skatteåterbäringen åker rakt in på sparkontot, för semestern har givetvis lagt undan till under hela året.

    Präktig undersköterska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att arbeta som undersköterska och den lönenivån som finns där så har du en imponerande förmåga. Stort grattis. :)

      Radera
  3. Jag är en av de som knappt har några pengar kvar när månaden är slut. Det är inte för att vi slösar utan för att vi försöker bli av med våra krediter som vi har dragit på oss under åren.
    Men som PP skriver så är det skrämmande många verkligen är "slösa" och inte tänker längre än näsan räcker.

    Anonym, jag blev nyfiken på hur du lyckas. Har du ingen bil? Barn? Bor du i hyresrätt? Har du sparat ihop alla pengarna eller är det ärvda pengar, pengar från fastighetsförsäljning? Oj, nu kanske jag hamnar lite off topic, men det är imponerande att du lyckats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, har inte någon bil. Bor centralt i hyresrätt och går till jobbet. Har alltid kunnat lägga undan pengar, trots att jag handlar. För vi har "allt" dvs platt-tv, fina möbler osv. Däremot har jag aldrig lånat eller handlat på kredit! Utan sparat och gnetat. Har gjort en fastighetsförsäljning med ca 200 000kr i vinst, resten ca 500 000kr är rent lönesparande över åren. Visst det låter mycket men med räntor och tiden så går det fortare än man tror. Det gäller bara att hålla i dom där slantarna som man sålt sin tid för.

      Radera
  4. Jag använder själv YNAB och tycker det är grymt.

    SvaraRadera
  5. Lite tråkigt med dina riktade inlägg tycker jag. Din blogg känns inte äkta längre när du har såna inlägg, har till och med slutat titta in här lika ofta som tidigare.

    /Var en trogen läsare..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt - men jag skriver om det som jag brinner för, annars blir det inget skrivet alls.. :/

      Radera
  6. Vad är det som gjort skillnad för dig/er mot tidigare budgetar? Hade ni svårt att följa budgeten tidigare eller fick ni inte med alla utgifter?

    När det gäller buffertfrågan så tror jag tyvärr att många använder sin buffert till löpande utgifter och inte till oförutsedda utgifter. Kostnader som man egentligen vet kommer, men som man förtränger att de existerar. Bilskatt kommer en gång om året, däck till bilen håller inte i en evighet etc. Jag tror att privatekonomi styrs mer av beteende än av enkel matematik. För de flesta kan plus och minus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För få räknar, helt enkelt. Där klämmer skon. :)

      Radera
  7. Håller med, det är underbart att tanka :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg