Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Rattfärdighet

'Målet är ingenting, vägen är allt'. Det sjunger ju Robert Broberg i sin kända melodi. 'Jag älskar att resa men hatar att komma fram' sa Albert Einstein. Tyvärr gäller det inte bilpendlarna. Vad är det som är så bråttom, frågar jag mig.

Jag är själv en bilpendlare, på gott och ont. Det är svårt när inga bra alternativ står till buds att ta mig mellan bostad och arbetsplats. Helst hade jag velat ta ett tåg. Nu finns det buss men med nackdelen att det tar väldigt mycket längre tid. Att köra bil är miljöförstörande och dyrt, det vet jag ju. Men att det dessutom ska vara livsfarligt är lagom roligt.

Mer eller mindre varje dag finns det medtrafikanter som inte förstår hur farligt det är att undvika trafikregler, att ligga en halvmeter bakom andra bilar eller köra fort och vårdslöst. På något sätt så har väl Darwin ett finger med i spelet och det naturliga urvalet. Men om den korkade föraren som riskerar också andras liv och lem utöver sitt eget - hur resonerar han? Ja, för i nittionio av etthundra fall är det en man som sitter där med stupid uppsyn.

Varför all denna hast? I de flesta fall handlar det om några få minuter i eventuell tidsvinst i resan från A till Ö. Om man kommer fram, det vill säga. Varför inte köra klokt, lite långsammare och mer avslappnat, lyssna på radion och koppla av? Om man är sen till ett möte en gång är väl sin sak - men varje dag? Lite bättre planering och bilfärden blir bra mycket mer positiv för alla.

Jag önskar mer trafikpoliser - de syns då aldrig till vid pendlingstiderna. De gånger jag ser en polisbil är med blåljusen på när räddningstjänsten redan är på plats vid en trafikolycka och i färd med att rädda liv. Det är tråkigt att behöva bli både rädd och osäker i trafiken eftersom imbecillerna kan härja fritt utan risk för repressalier. Jag pendlar över 200 dagar om året och inte sett en enda kontroll i pendeltrafiken på de vägar jag kör under många år. Du, trafikpolis, som läser detta - hör av dig så ska jag tipsa om lämplig vägsträcka att arbeta på.

Det finns en avsaknad av ömsesidig respekt i trafiken. Hur svårt kan det vara att förstå att vi alla är där för att komma fram till något - jobbet eller till våra nära och kära? Jag vill påstå att nästan alla trafikolyckor idag - med mitträcken och allsköns säkerhet i fordonen - beror på korkad körning av enfaldiga män och pojkar. Tänker ni inte alls på de som åker i andra bilar? Om det finns barn i dem? Och var finns respekten för de stackarna inom räddningstjänsten som ska arbeta med svårt skadade eller döda? Vad säger du? Är du en god medtrafikant?


Utöver dessa ord så önskar jag dig en trevlig helg!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Kan bara hålla med. Hellre 20 minuter för sent än 20 år för tidigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En bra formulering på problemet, Olof. :)

      Radera
  2. I Italien är det vanligt att försäkringsbolagen sätter in en GPS och en svart låda i bilen mot att du får lägre premie. Pay as you drive. Om du håller fartgränserna får du en låg premie, men om du ofta vill köra alldeles för fort så får betala en mångdubblad försäkringspremie.

    För övrigt skulle jag kunna ringa direkt till föraren som kör en bil. Helt enkelt kunna slå in bilnumret i en app som ringer upp krypterat, helt anonymt och säga att "jag sitter i en av bilarna du just körde förbi, och eftersom jag har barn och hund i bilen tycker jag du ska köra lite lugnare" hehe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade jag skaffat med en gång om det fanns.

      Ibland blir jag så arg att jag skriver ned registreringsnumret. Men sedan så lugnar jag mig och gör inge mer. :/

      Radera
  3. Hej Per,
    Tack för ett intressant inlägg som väcker tankar.
    Problemet är att dom du möter i trafiken är samma människor som du annars möter till vardags. Undersökningar visar att varannan svensk kör bil varje dag.
    Det är folk som gör allt från att inte respektera andras tid, avbryter dig när du talar, tränger sig före i kön, till att skattefuska samtidigt som de gör politisk karriär, slår sin fru och eller/sina barn.
    Det är helt enkelt en massa människor som skiter i etik, moral och även lagar. De tänker på sig själva. De gör som de vill. En del är naturligtvis även psykopater.
    Varför ligger någon för nära dig när de kör bil? Många tror att det bara handlar om att den bakom vill komma fram snabbare. Det är halva sanningen. Det finns en djupare psykologi och även en biologisk drivkraft. Det handlar om dominans och påverkan. Precis på samma sätt som den som ligger före en bil som "trycker på"... Vad gör en del i det läget? Den biologiska lusten att dominera och påverka (och vara i kontroll) gör att de gärna saktar ner. Vissa bromsar in. Här finns tydliga könsskillnader i beteendet. Det finns det alltid när det gäller dominans etc.
    Det finns många anledningar till udda beteenden i trafiken. Visst är det mycket som kan göras rationellare. (En del kör ju tokigt...) De sämsta förarna borde inte vara på våra vägar.
    I grunden handlar det om att många inte klarar av att leva på ett önskvärt sätt i vårt samhälle överhuvudtaget.
    Om jag ska vara snäll, kan jag säga så här: Det är en svår anpassning som har gjorts de senaste 30 000 åren. Då det exempelvis fanns en människa per kvadratkilometer. Nu är 5 000 till 10 000 per kvadratkilometer inte ovanligt. Det har förändrat alla spelregler. Men hur mycket har människan hunnit förändras i grunden?
    Ibland är det intressant att ta reda på mer än om människan psykologi. Man kan titta närmare på biologin - som i böcker som "Den nakna apan" av Desmond Morris. Det kan leda till en viss förståelse. Acceptans? Det är ju något annat det.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma! :)
      Intressant kommentar och en en boktitel jag hoppas få läsa. Samtidigt är jag av den uppfattningen att vi alla själv väljer - och är ansvariga för - vad vi gör mot varandra. I mina mörkare stunder är jag dock rädd för att en del inte förstår bättre, helt enkelt. För mycket apa kvar?

      Radera
  4. Word! Och lösningen är ju så enkel: poliser som ger böter...

    SvaraRadera
  5. De värsta bilisterna i mina ögon är de som inte har någon koll alls. De kör 50-60 km/h på 30-sträckan vid förskolan/skolan, struntar i stoppplikten i korsningen och ligger sedan i 50-60km/h på 70-sträckan en bit bort. Trevligt att de håller hastighetsgränsen på den stora vägen men ärligt talat så bryr jag mig inte om de kör ihjäl sig där. Det är viktigare för mig att de inte klipper mina barn vid skolan. Där skall polisen stå. Inte kolla fartsyndare som kör 10km för fort på nån motorväg nånstans...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg