Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Regelbunden slant

Sol, hetta och tropisk sommar har idag ersatts av vind, svalka och svensk sommar. Jag är nöjd med båda varianterna. En svalkande drink i skuggan kan ersättas med mindre lata aktiviteter. Månadens räkningar är betalda och alla intressanta bloggar jag följer är lästa och begrundade.

Igår var en stor dag då den tonåriga dottern fick sitt första egna bankkonto med tillhörande uttagskort. Från och med nu kommer hennes månadspeng att sättas in där och hon slipper kontanter direkt i handen. Det ska bli spännande att se om hennes beteende kring pengar kommer att förändras, hon har varit relativt sparsam så här långt.

Tydligen är det så att allt fler barn inte längre får veckopeng eller månadspeng utan sticks till pengar då 'de behöver'. Enligt mig är detta dumt och kontraproduktivt. Det är viktigt att barn lär sig att hantera pengar - precis som allt annat som behövs i kunnande för att växa upp och bli självständiga. En regelbunden slant som helst kräver motprestationer - städa rummet eller plocka ur diskmaskinen - är en del av detta lärande.

Familjen Pennings barn är kanske lite överdrivet skolade i frågorna kring pengar och även brist på dessa. Vi talar ofta om vad saker och ting kostar och barnen frågar också en hel del. Pengar är inget skamligt att tala om inom en familj, anser jag. Enligt Nordea får våra barn och ungdomar cirka 4 miljarder kronor om året i fickpengar. Och visst är vi vuxna skyldiga barnen att lära dem pengars värde?

Imorgon söndag är det dags för att packa väskorna igen för en liten semestertripp. Jag älskar semester. Då ska vi räkna procent i bilen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Vi kör också veckopeng mot prestation (städa rummet utan tjat) och en relativt blygsam peng. När de köper något vi "sympatiserar med" brukar vi dock subventionera en aning så att pengarna räcker lite längre.

    När sparinsikten blir bättre behöver vi nog sätta upp tydliga regler för detta så att sparmålen blir glasklara.

    SvaraRadera
  2. Kanon med motprestation, det är lite si och så med det här men det blir väl bättre med tiden.

    Visst är det underbart med semester :)

    SvaraRadera
  3. Jag har tyvärr inte lyckats riktigt ännu på den här punkten kan jag helt ärligt säga. har haft lite skuldkänslor med tanke på allt som har hänt. tack för påminnelsen...
    minna köpstopp och ekonomi

    SvaraRadera
  4. Heej!

    Förlåt om jag stör, men tänkte bara fråga om jag kan få lite hjälp från dig skulle verkligen behöva det. Skulle du ha något intresse att hjälpa till i modeforum för modekunniga och modeintresserade personer? Moderator / VIP roller finns för seriösa och engagerade personer. Även ett inlägg hjälper mycket för att få modeforumet mer levande. Om du kanske bara gillar att läsa inlägg men inte vill bli medlem så kan du visa ditt stöd genom att klicka på Facebook like knappen. Tack för att du tar dig tid att kolla på detta / En stor Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Beklagar men mode är dessvärre inte min gebit. Är närmast färgblind dessutom. :)

      Radera
  5. Hur gör man när barnen blir äldre?
    Jag har 2 äldre söner, en som jobbar och en som snart är färdig med studierna, som jag brukar "sponsra" med 50% på det som jag tycker är vettiga inköp. Men båda sönerna är mycket självständiga och vill klara sig själva, så det blir inte många tillfällen, inte ens för "studenten". Båda kan nog betecknas som "sparsamma", men de har inte samma kunskaper när det gäller aktier och investeringar.
    Hur gör man för att överföra kunskap, erfarenheter och kompetens?
    Det långsiktiga tänkandet är svårt för dagens ungdom.....
    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte lätt, det är då säkert. Barnen är så klart individer med olika förhållningssätt till pengar. Våra barn är i det närmaste ointresserade av pengar och köper heller sällan något, så vi sitter själva med liknande 'bekymmer' - hur skapa medvetenhet och intresse för privatekonomi?

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg