Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Alla dessa dagar

En slant hit, och en slant dit och så slant i diket. Varje gång jag ser på programmet 'Lyxfällan' så blir det tydligt att många människor har svårt att se vad återkommande, månatliga belopp gör för privatekonomin. Ja, eller kanske emot privatekonomin, om vi hårddrar förtydligandet. Små belopp blir stora med tiden, däri ligger det förädiska.

Ett mobilabonnemang med en ny, fräsch telefon - som du inte har pengar till att betala kontant för. Lätt att lockas till att teckna sig för. 399 kronor per månad, det är väl inget? Tja, det beror på hur vi väljer att räkna. För det första så innebär dessa 399 riksdaler att du låser en del av din framtida inkomst under 12, 24 eller kanske 36 månader. Nästan femtusen kronor per år blir det.

Ett annat sätt att räkna är hur många dagar under en månad du behöver arbeta för att betala för telefonen. Låt oss säga att din nettolön på en månad är 18 000 kronor. Under en genomsnittlig månad arbetar du 22 dagar vilket ger dig en daglöning på 818 kronor. Så varje månad börjar du med att arbeta ihop till telefonen - hela förmiddagen och nån timme till efter lunch. Januari till december. En sex eller sju dagar om året för en lur som du tröttnat på innan du betalt den?

Ovan var ändå ett ganska billigt exempel. Med en familj på fyra och lika många abonnemang kräver att mor och far jobbar en hel dag tillsammans till lurarna allena. Varje månad i två år, möjligen.

Alla återkommande, månatliga kostnader som man valt att dra på sig kan användas i dessa 'arbetsdagskalkyler'. Så som exempel räknar jag på familjen Pennings ränte- och amorteringskostnader på detta sätt. För mig och frun innebär det att vi båda arbetar måndag, tisdag och onsdag samt förmiddagen på torsdagen för att betala bolåneräntan. Därefter jobbar vi vidare med amorteringen den dagen samt fredagen. Sedan är det helg men vecka två så blir det både måndag och tisdag till att amortera. Nästan en och en halv vecka till dessa två poster. Varje månad. Därefter följer allt annat, så som mat, el, försäkringar och så vidare.

Amorteringen i sig är ju ingen kostnad utan gör visserligen att jag och frun arbetar drygt en och en halv minut mindre för varje månad som passerar till räntan. Likväl är det pengar som ska ut.

Att spara en femhundring per månad kan låta lite. Samtidigt så kan det innebära att du arbetar en halv dag mindre varje månad när du slipper denna kostnad. Sex dagar per år blir det. Ställ det i paritet till de tjugofem semesterdagar per år som de flesta har.

'Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet' som Stig Johansson uttryckte det. Tid är pengar och vice versa. Bestäm dig för hur du vill göra med dem - ny mobil eller ett par timmars frihet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Bra inlägg. Jag tänker också på det sättet att tid är pengar och har minimerat mina löpande utgifter, gått ned i arbetstid och njuter av min frihet...

    /H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt och avundsvärt. Du måste vara en livsnjutare av rang. :)

      Radera
  2. Tänkvärt. Ett mycket bra inlägg! /Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Räknade själv på vårt bolån. Räntan på lånet sjunker med 8kr per månad just nu ( efter amortering). Låter inte så mycket men på två år blir 8kr. 2400kr. Då är inte räntesänkningen på grund av amorteringen med.

      MrP.

      Radera
  3. Någon som vet var man kan hitta en enkel ränte-amortiseringssnurra som beräknar total amorteringstid och samtidigt beaktar den kontinuerliga minskade kostnaden för räntan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det finns en funktion / formel för detta i Excel men jag minns inte hur den fungerar eller vad den heter.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg