Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Du behöver en budget


Den senaste versionen av 'You need a budget' - enligt mig det bästa verktyget tillgängligt för att lyckas med att bygga en frisk privatekonomi - har blivit så mycket bättre än föregående. Teamet bakom YNAB har gjort en uppsjö förbättringar som ytterligare stödjer och förtydligar hur dina slantar används - och bör användas framåt.

Min favoritfunktion i YNAB kallas för 'reconciliation' vilket jag har lite svårt för att översätta till god svenska. Jag själv ser funktionen så som ett bokslut 'när du vill'. För varje transaktion du gör i kassaboken kan du låsa den och balansera ditt konto. Detta är mycket användbart då du kanske glömt någon utgift. Du vet ditt kontosaldo så med 'reconciliation' balanserar du kontot med en justeringstransaktion. Jag gör detta regelbundet och kan därför lägga gammalt åt sidan och fokusera på det som istället kommer framöver. Jag upplevde det besvärligt i YNAB version 3 att balansera kontona korrekt. En glömd glass eller tidning kunde ställa till det.

Med den nya mobilklienten av YNAB bör du inte glömma några inköp. Den är verkligen finfin eftersom den inte längre behöver synkas mot datorn. Nu lagras data istället i 'molnet' via DropBox och synkroniseras med YNAB i din dator så fort du startar applikationen. Ja, detta gäller vice versa så dina siffror stämmer också i mobilen efter att du arbetat med YNAB i datorn.

Det finns många andra bra förbättringar i YNAB version 4, så som enklare budgetering och tydligare rapporter. Mycket talar för att möjligheten till en förbättrad privatekonomi är större när YNAB används eftersom verktyget har ett utpräglat fokus på vad som ligger i framtiden, jämfört med en traditionell kassabok
som till största del berättar vad som redan skett.

Enligt en statistisk undersökning så har YNAB-användare i genomsnitt 1326 kronor mer över att röra sig med varje månad. Detta tack vare det enkla regelverk på fyra punkter som YNAB bygger på. Det är inte för inte som 'You need a budget' kallas de stressfria finanserna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Följt din blogg under ett år nu och gillar ditt sätt att skriva, men jag måste fråga - får du betalt för att tala gott om detta programmet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får en slant vid en försäljning, ja. Själv är jag en fullbetalande användare av YNAB. Anledningen till att jag slår på trumman för produkten är att den är bäst, helt enkelt, av de olika budgetlösningar jag provat. Jag blir lika glad om du går direkt till http://www.youneedabudget.com, provar och återkopplar din erfarenhet av produkten här. Dessutom får du prova gratis i en månads tid. Lycka till. :)

      Radera
    2. Intressant tips, hur står YNAB i förhållande till den svenska varianten http://www.smartbudget.se

      Har du någon erfarenhet av det?

      Tack för en läsvärd blogg.

      Radera
    3. Ja, absolut. Smartbudget är det mest lättanvända, prisvärda och kompetenta verktyget därute om det är en kassabok och ett traditionellt budgetverktyg du söker. Jag använde det tidigare, det var busenkelt att läsa in kontoutdrag, exempelvis. Men min uppföljning haltade och mina siffror blev bara en loggbok över tidigare misstag och slösande.

      Det är väl så med verktyg - de bör användas till det de är ämnade för. När det gäller YNAB så är detta verktyg ämnat för att bli skuldfri lättare, få mer pengar över varje månad, bygga en buffert och få sinnesro. Läs lite på YNAB:s hemsida och då särskilt om de familjer/personer som rekommenderar produkten.

      Jag har en lång, diger erfarenhet av att göra kassaböcker i Excel, inte minst. Det fungerar inte för slarvers, som jag. YNAB håller mig i handen. :D

      Radera
  2. Kan du rekommendera YNAB för svenska förhållanden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan jag. Svensk valuta finns dock är produkten fortsatt på engelska. Jag har stött på om att den bör släppas på fler språk. Importfunktionen är också ganska dålig - samtidigt så är historiska data inte en del av regelverket i YNAB. Lite svårt att förklara på några få radet. :)

      Radera
  3. Jag använder YNAB efter att ha hittat det på den här bloggen. Är helt fast. Har dock aldrig stött på någon annan i Sverige som använder det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du uppgraderat till version 4? :)

      Radera
    2. Japp, fick gratis uppgradering eftersom jag köpte YNAB 3 mindre än sex månader innan de släppte version 4

      Radera
    3. Det finns ju en hel del bra förbättringar i version 4, eller hur? :)

      Radera
  4. Hur mycket kostar det utöver första avgiften på 60usd? Tillkommer en månadskostnad? Börjar blir lite sugen. /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, ingen ytterligare kostnad och du kan installera på flera datorer om du vill. Din budget lagras i molnet.

      Jag rekommenderar mobilklienten om du har smartphone, där tycker jag de är lite snikna då de vill ha ytterligare 5 dollar för den. Men den är ett måste för sådana som mig, som behöver registera 'on the fly'. :)

      Radera
  5. Jag har använt YNAB ett antal månader och kan inte annat än att hålla med Per om att det är ett kanonprogram. Men utan de bakomliggande reglerna är det inte så användbart. Därför fungerar det inte att bara köpa programmet och tro att allt ska bli frid och fröjd - man måste även sätta sig in i de 4 (enkla) ynab-reglerna som understöder programmet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt, det finns mycket information på YNAB:s hemsida.

      Radera
  6. SmartBank på Skandiabanken finns ju också. Hur ser ni på den jämförelsen?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte provat den men den är ett lovvärt initiativ. Dock är konceptet som vanligt - en kassabok och lite kategorisering av det som redan passerat.

      Radera
    2. Precis som Per skriver så har YNAB ett annorlunda tankesätt där man fokuserar mer på hur mycket pengar man har just nu och vad man vill göra med dem. Istället för att titta bakåt och till exempel se att man spenderade mer än tänkt på mat för tre månader sedan.

      @Per Du är inte sugen på att sätta upp ett forum för svenska användare av YNAB?

      Radera
    3. Kanske en god idé, det får funderas kring. :)

      Radera
  7. Per! Jag skulle vilja importera mina registrerade transaktioner in i YNAB då jag ibland missar att registrera manuellt (via min iPhone) efter att jag varit inne i en affär och handlat.

    Hur löser du personligen detta?

    SvaraRadera
  8. Jag har just skaffat YNAB, de hade en rejäl rabatt på version 4 via Steam! Har under många år kört min privatekonomi i Excel, vissa saker som att räkna ut framtida inkomster efter skatt, etc kommer få stanna kvar i Excel men YNAB verkar verkligen vara ett lovande verktyg när det gäller att sätta upp en hållbar budget för att minska skulder, etc.

    En sak dock - som nybörjade så tycker jag att det verkar vara svårt att sätta upp ekonomin i YNAB efter svenska förhållanden? Dvs lön och räkningar i slutet av månaden? Sätter jag upp inkomsten som pengar under aktuell månad och räkningarna i slutet av en månad som budgeterade utgifter under samma månad? Budgeterar jag för utgifter innan lönen kommer in så blir det ju röda siffror överallt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. YNAB är, enligt mig, överlägset alla andra budgetverktyg jag nyttjat. Att du får röda siffror i starten är inget konstigt - startpunkten måste sättas någonstans. Det är det som är YNAB:s styrka och ofta det som konfunderar - att enbart titta framåt och inte grotta ned sig i gamla synder. Lycka till! :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg