Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Höj lönen själv

Att vi ska jobba längre i livet - det blir allt mer tydligt när vi tittar på vad vår regering planerar för oss. Idag är det möjligt att ta ut pengar från sin tjänstepension eller från sin privata pensionsförsäkring redan vid 55 års ålder. Det sticker i ögonen på statsminister Reinfeldt så det kan bli ändring på det. Det finns en uppenbar risk  att 55-årsgränsen tas bort och att åldersgränsen höjs. Lång näsa? Nåja, kanske vi ska vara glada för den pension som eventuellt kommer?

Det är dessutom våra kostnader som avgör hur mycket vi behöver i inkomst. Att jaga en högre lön är väl bra men det är inte det enda sättet att 'höja inkomsten'. Att arbeta med sina utgifter kan ge massor med procent, minsann.

För medelsvensson kostar exempelvis boendet runt en tredjedel av inkomsten. Ett mindre, billigare boende eller en bostad på ett mindre attraktivt område sparar många slantar. Att jaga banken och diskutera bolåneräntor kan ge många sköna tusenlappar om året. Mindre bil eller ingen alls, kanske? Att cykla till jobbet är rena förtjänsten. Handla billigare mat och kläder på rea spara många kronor. Och telefon, försäkringar och el är också områden det går att 'höja sin lön' inom. För alla slantar som försvinner från ditt konto utan att egentligen ge så mycket tillbaka är rent slöseri. Slöseri av din tid och ditt liv.

Man ska inte ha utgifter, man ska ha inkomster. Så enkelt är det, iallafall enligt Bert Karlsson. Vi får väl se om våra riksdagsmän höjer sin pensionålder också? Ett intressant ämne, det här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg