Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Sockrade lån

I Sverige har vi en ganska märklig situation kring sparande och lån. På det hela taget så belönas vi när vi tar bolån och bestraffas när vi sparar. Den avkastning som du får på sparmedel beskattas och dina räntekostnader för bostaden subventioneras av staten. Ingen ny konstruktion men därmed inte nödvändigtvis självklart. Varför ska bolånekostnaden subventioneras alls?

Det var den socialdemokratiska finansministern Gunnar Sträng, som fick på tafsen av Astrid Lindgrens Pomperipossa, som blev pappa till det 30-procentiga ränteavdraget för bolån. På sjuttiotalet var den svenska ekonomin risig på grund av en internationell lågkonjunktur. En del minns kanske 'oljekrisen'? Hur som helst - istället för att hantera sina kostnader - läs spara - så lånade staten i utlandet för att finansiera underskottet i statsbudgeten och räntorna steg kraftigt. I ljuset av dessa så såg finansministern ett behov av att underlätta för människor att låna till sina bostäder.

Med över 80 procents marginalskatt och 100 procents ränteavdrag betalades många villor med skattemedel. Gunnar Sträng var också duktig på att skatteplanera åt sig själv vilket föranledde till kritik. Det var finansminister Gunnar Sträng som avslöjades med att äga "stenhus" i Gamla Stan och göra stora skatteavdrag. Ovanpå det kom författaren Astrid Lindgrens 'Pomperipossasaga' om företagare som måste betala 104 procent i skatt, och Gunnar Strängs tillrättavisning till svar. Eftervalsanalyserna pekade på att affärerna var ett starkt skäl till socialdemokraterans historiska nederlag efter 44 år vid makten.

Ränteavdragen sänktes senare till först 70 % och vidare till 30 %. Förmodligen så är det politiskt självmord att diskutera ett borttag av ränteavdragen även om det vore det rätta.

Ränteavdraget fungerar som så att när man tar ett bolån har man rätt att göra ett avdrag på 30 % av räntekostnaden upp till 100 000 kr per år och därefter kan man göra avdrag på 20 % på beloppet som skjuter över 100 000 kr. Det är viktigt att förstå att ränteavdraget är ett avdrag på skatten och inte en summa man får tillbaka rakt av. Du måste alltså ha tjänat pengar som du betalar skatt för, för att kunna dra av dem i deklarationen.

Att spara pengar på konto fungerar ungefär tvärtom. Den ränta du tjänar beskattas med 30 %. 100 000 kronor på banken i ett år till 3 % ränta ger dig 3 000 kronor i inkomst där staten tar 900 kronor. Oavsett så är sparande eller lånande helt jämförbara till samma ränta - en miljon i bolån kostar dig vid 3 % ränta 21 000 kronor per år, ett sparande i samma belopp med samma ränta avkastar netto samma ränta. Det kan vara all idé att amortera mindre och spara mer om man kan få en bättre sparränta än låneränta.

Hur ser du på ränteavdrag kontra avkastningsskatt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. På något sätt lite typiskt för Sverige: en kvarleva från det röda 70-talet som är oerhört svårt att få bort. Det enda sättet att komma till rätt med detta är att samtidigt och under lång tid sänka både ränteavdrag och räntebeskattning. Kanske 3% vart annat år. Detta måste dock vara en blocköverskridande överenskommelse annars kommer denna fråga att användas som val-fläsk i varje riksdagsval...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg