Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Dubbel skuld

Idag gick jag in och aldrig ut igen. Hade en tanke att jag skulle cykla iväg till träningslokalen och träna lite styrketräning, men strax efter middagen så började det regna sidledes och inspirationen rann av mig. Satte mig istället vid datorn och registrerade månadens räkningar. Några extra feta fakturor gnager på inkomsterna denna månad, en från firman som rengjorde och ställde in värmesystemet och en från hantverkaren som fixade med förrådet. Hantverkare är ett svårt släkte, man vet aldrig när och om de kommer och inte heller när de avser att fakturera. Snickaren gjorde sitt jobb i Augusti - förra året. Nu kom fakturan. Nåväl, inget jag sörjer över i sig.

Det talas mycket om hur vi svenskar hamnar i ekonomiska problem dessa dagar. Människor hamnar snett rent privatekonomiskt och många gånger är det inte på grund av slarv eller dumhet. Det så kallade 'kreditsamhället' ses som en bov i dramat. Jag hörde i ett radioreportage om en ensamstående tvåbarnsmamma vid namn Kerstin som tappade kontrollen över sin ekonomi när hon blev sjukskriven en längre tid.

Hon kände sig mycket stressad under denna period. Att stå i affären och välja mellan toalettpapper eller mjölk, hur kan det kännas? Ständigt räknade hon, i sängen på natten, på morgonen när hon steg upp, allt för att försöka få ihop ekvationen. Men att skapa framförhållning lyckades hon aldrig med utan tvingades välja bland räkningarna som skulle betalas varje månad.

Kerstins problem bottnade inte i någon 'Lyxfällan'-problematik, utan i att hon saknade en ekonomisk buffert - något som är den allra vanligaste orsaken till privatekonomiska problem. Sju procent av svenska folket har ingen buffert alls. Var tredje svensk har mindre än tiotusen kronor i buffert. Orsakerna till det är många - skilsmässor, sjukdom, arbetslöshet eller företagskonkurs. I de allra flesta fall är det dylika skeenden som triggar igång problemen, inte slarvig konsumtion.

Människor med en dålig privatekonomi har ofta dåligt samvete över sin situation och känner skuld över att ha hamnat i den. Dessutom är det aldrig så dyrt som att vara fattig då inköp måste göras i små portioner och räkningar som inte betalas i tid skapar merkostnader och påminnelseavgifter. De allra flesta skuldsatta skäms och gör vad de kan för att dölja det hela, inte minst för sina barn eller släktingar. Skulden i att inte ha pengar är, enligt skuldrådgivarna i kommunerna, oerhört utbredd, vilket också är orsaken till att de kontaktar skuldrådgivaren alldeles för sent.

Överskuldsatthet kostar samhället mellan trettio och femtio miljarder per år, inkassobolagen har i sin tur utmärkta vinstmarginaler och kronofogden är överbelastad av att hantera ärenden kring korta krediter. Enligt mig så är det här ett samhällsproblem och därmed ett problem som de allra flesta borde vara intresserad av att lösa. Vad är det som leder till en onödig skuldsättning? Hur kan vi lösa det här till allas bästa?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Det Kerstin gick igenom borde de flesta i Sverige uppleva, det är en läxa för livet. Genomgår man nåt sånt då lär man sig pengarnas betydelse.

    Sånt är jobbigt att gå igenom, men i längden är det en bra läxa som man har nytta av resten av livet.

    //Effex

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många med relativt hög lön som inte alls har någon buffert men stora lån på både hus och sommarstuga - fungerar så länge ingen blir sjuk eller av med jobbet. Men även det sker, som sagt. :/

      Radera
  2. Ett vanligt fenomen i Sverige, liksom i USA, är att stora inkomster också medför stora utgifter, vilket gör att en finansiell buffert inte har så mycket med lön och inkomst att göra (...i normala inkomstlägen!!)
    En klassisk bok som beskriver detta är "The millionaire next door" från 1996.
    Rekommenderas, kul och lärorik läsning.
    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant,finns den översatt? :)

      Radera
    2. Lyssnade i dagarna igenom nämnda bok medan jag tränade. Mycket intressant bok (som kan sammanfattas med tre ord: FRUGAl, FRUGAL, FRUGAL).

      Radera
    3. Ska se till att läsa boken. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg