Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Håll uppe modet

När Dalai Lama svarade på frågan om vad som förvånade honom mest så svarade han:

'Människan. Hon offrar hälsan för att hon ska tjäna pengar. Sedan offrar hon pengar för att få tillbaka hälsan. Och så är hon så angelägen om sin framtid att hon inte njuter av nuet. Följden blir att hon inte lever i nuet och inte heller i framtiden. Hon lever som om hon aldrig skulle dö. Och så dör hon utan att ens någonsin ha levat.'

Visst svindlar tanken att en gång dö med känslan av att inte riktigt ha levat? För nog är det mer än en svensk  som samlar i ladorna, bygger riktiga slott, men även luftslott, som knegar hårt nu för att bygga en penningstinnare framtid någonstans, någon gång. Som lägger stor vikt, tid och energi på att bygga upp en förmögenhet, en status, ett namn och avundsjuka eller beundran från andra. Som offrar sig själv här och nu för ett osäkert där och då.

Men fler och fler människor vaknar också upp och konstaterar att deras liv inte är vad de önskar, vilket föder frustration och förvirring. Och det är bra det, för insikt är det enda som kan föda en förändring. Men det finns ett problem. Vi går omkring och pratar om att finna våra drömmar och att jobba med det vi älskar men tyvärr så finns det så lite information att få tag i som kan hjälpa oss. Och det beror på följande enkla svar: målet är inte att hitta din passion, det enda mål som finns är att göra framsteg i ditt liv - varje dag.

Jag vet själv hur svårt det är att hitta en passion, ett syfte eller en anledning att sikta in sig på. Och det behövs heller inte. Du kan börja utan att ha hittat ditt kall. Istället gäller det att fokusera på att agera. För många människor sitter och väntar på den där perfekta uppenbarelsen om vad deras passion verkligen är. Eller så väntar de på att modet ska komma att våga ta steget. Oavsett anledning så vill nog ingen vara en passiv åskådare av sitt eget liv. Det handlar inte om din lön eller ditt hus utan om ditt liv och hur du känner dig inombords. Är du lycklig för att du köpt den där nya bilen eller är den en tröst för något som saknas? Gör du karriär för att det är roligt eller för att du tror att det förväntas av dig? Vad vill du? Egentligen?

När du inte vet vad du vill med ditt liv, då ska du börja att experimentera. Allt som du inser att du INTE vill är en hjälp i att hitta din passion. Att komma på vad du verkligen vill - och om det skrämmer dig - är en process som kräver handling och inte enbart funderingar. Börja med ett litet skutt innan du tar det stora klivet, det föder mod och tillförsikt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Huvudet på spiken, kanon inlägg som vanligt :)

    SvaraRadera
  2. Tummen upp för detta inlägg! Som jag nämnt tidigare så är du duktig i att klä mina tankar i dina ord. Ser fram mot din bok så småningom :)

    SvaraRadera
  3. Det tog mig åratal att våga ge upp mitt chefsjobb för att finna mitt livskall! Verkligen älskar mitt jobb idag. Dåligt betalt men jag älskar varenda sekund av mitt jobb. Jag är verkligen på rätt plats och ser stor mening med allt idag. Man måste bara våga hoppa! Jag hoppade stort på en gång, ansåg att det var lika bra!!! =) Idag lever jag ganska mycket i passion. Nytt jobb, nya drömmar och ny kärlek=) Även om jag vaknade upp i morgon och insåg att allt var ett misstag, ja då har jag i allafall vågat hoppa, och för några år verkligen levt istället för att överleva.Det är en härlig känsla att kunna känna en sån passion igen.=)De här två åren har varit det lyckligaste i mitt liv!

    SvaraRadera
  4. Tänkvärt och väl skrivet!

    SvaraRadera
  5. Tack ska ni ha! :)

    Minna, jag undrar om inte ganska många uppe i karriären skulle avundas dig och ditt mod. :)

    SvaraRadera
  6. Jag vill vara ekonomisk fri att kunna göra det jag vill, men också ha ett jobb som utvecklar mig varje dag, precis som du skriver.

    SvaraRadera
  7. Tänkvärt. Många jagar rätt beslut, men jag tror man ska fokusera på att undvika fel beslut istället. Då kommer stigen fram av sig själv. Ibland undrar jag om inte det här jagandet efter kall, passion etc är själva roten till vårt destruktiva beteende. Varva ner :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm. Känns nästan som om du skulle skriva min blogg. Har inte tänkt som du på senare tid. Förnöjsamhet som ska vara en av mina käpphästar. Fy på mig. :-)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg