Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Uppmana och anmoda

Att du ska ge tusan i köprekommendationer i finanspressen, det är ett gott råd. Att analysera aktier och ge köp- och säljtips är en vansklig bransch, något som jag själv aldrig skulle våga mig på. Idag kom exempelvis Volvos kvartalsrapport som var sämre än 'förväntat' - var kommer de här förväntningarna ifrån, egentligen - och aktien faller raskt nedåt, i skrivande stund med 6 procent.

Den första oktober ingick Volvo i Avanzas Placera.nu där ett antal aktier ansågs köpvärda. Köpte du på dig aktier i den här listan så är sannolikheten stor att du nu ligger på ett fett minus. Hedervärt är dock att tidningen tydligt visar hur kassa rekommendationerna visade sig vara.

När jag var medlem i Aktiespararna så var det i varje nummer flera rekommendationer åt än det ena, än det andra hållet. Jag upplevde att tidningen lyckades med kanske en av fem rekar, riktigt dåligt helt enkelt.

Affärsvärlden, Dagens Industri, Veckans Affärer och Privata Affärer - alla har de aktietips i form av köpråd eller säljanmodan. Är det trovärdiga råd, eller vad tycker du? Dagstidningar som Sydsvenskan, DN och SvD har den goda smaken att låta bli att rådge. Inte heller Expressen eller Aftonbladet tycks ägna sig åt rådgivning, åtminstone inte ännu.

Jag föredrar oberoende rådgivare, så som bloggare med eget ägande. Tveklöst bäst är Lundaluppen enligt mig, där analyserna är enkla att förstå och intressant skrivna. Dessutom så finns en torr saklighet hos Luppen och inga sensationsmakerier. Mycket få aktiebloggar klara av att göra hyfsat korta, men matiga, analyser utan att snöa in på långa diskussioner kring en lång räcka diagram och historik. Idag rekommenderar jag analysen kring Facebooks kvartalsrapport.

Köper du aktier och fonder på rekommendationer?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. "Torr saklighet", haha, det är precis vad frugan brukar säga :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj då. :)

      Se det som en komplimang - jag har svårt att känna förtroende för passionerade förespråkare, vad det än må vara kring. :D

      Radera
  2. Håller verkligen med. Har inte mycket till övers för analyser och köprekar i media. Min filosofi är litegrann att "göra tvärtemot" då jag tänker att om man gör likadant som majoriteten (dvs dem som läser medias köprekar), så får man också samma resultat. Och jag vill få bättre resultat än majoriteten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nedåtgående börs är väl då man ska köpa? :D

      Radera
    2. Ja dom säger det. Frågan är när bara :)

      Radera
    3. Utan att kunna mycket om ämnet tänker jag så här. Tidningarna måste ha något att skriva om. Skriver man om aktier måste man väl rekommendera vissa köp. Har man fel i fyra fall av fem är det helt åt skogen. Väljer man slumpmässigt borde man väl ha rätt varannan gång?
      Väljer man att investera i aktier handlar det väl om två viktiga frågor; vilka aktier ska jag köpa och när? Det verkar vara mycket jobb med att ta reda på vilka aktier som är bäst att köpa. Vilka företag ska man satsa på? Det är inte många som orkar läsa på allt. Jag är en av dom. Men själv tycker jag den andra biten är nästan intressantare; nämligen när ska man köpa? Jag väljer nog att vänta med de flesta av mina köp just nu. Det kan bero på att jag är feg, försiktig, har inte bråttom eller att jag tror att svenska aktier (generellt) ska ner en bit.
      Tack för en fin blogg Per.

      Radera
    4. Svårt att sia om vart vi ska. Vilken riskprofil du väljer får kanske avgöra? Själv hade jag gärna haft mer kassa just nu att handla med.

      Radera
  3. Ja, Köp / säljrekommendationer från finansmarknadens aktörer (både banker och från tidningar och dyl), är ju ofta lika trovärdiga som horoskop. Ett enkelt sätt att se hur värdelösa dessa rekar är är att om man använder tex avanza och nordnet, gå in och titta på historiken i pressmeddelanden för de senaste 5-10 åren. Ta tex Eniro, Pare eller andra företag vilket som helst i princip och titta hur storbankernas köp/sälj rekommendationer har fluktuerat. Det är dråplig läsning och slutsatsen blir att värdet på träffsäkerheten i dessa sk rekar är lika med noll och det sitter en armada av personal hos storbankerna och andra som inte skapar något som helst värde.

    Däremot kan man använda dem som grund för en contrarian strategi och de säger också mkt om börspsykologi och flockbeteende, vilket är mycket användbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå så är det nog många som tar till sig råden? :/

      Radera
  4. Nej jag undviker köpa på deras råd.
    Jag brukar också roa mig med att se uppföljningen på råden, ofta visade det sig vara mindre bra, eller rent av dåliga råd.

    SvaraRadera
  5. Det som är bra i tidningen aktiespararen är att de också publicerar hur det gick med analyser/köpråd som gavs 12 månader tidigare.
    Det görs aldrig av tex investech som visas på di.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Det höjer trovärdigheten. Samtidigt tycker jag att köpråden haltar med tanke på resultaten. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg