Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Fortsatt förnekelse

Att vara bankir idag är att kunna gnugga händerna med förnöjsamhet. Det är lönsamt att äga en bank och låna ut pengar till kreti och pleti. Dessutom en otroligt enkel affärsidé att låna ut slantar mot ränta. Svenska folket har aldrig tidigare i världshistorien lyckats låna på sig så stora skulder som vi har idag. Och gamla rekord är dessutom till för att slås, tycks det.

Att det finns oro i Riksbankslägret kring den allt högre belåningen är tydlig. Det ropas på lagstiftning kring amortering, inte minst. Svenskarna måste lära sig att betala av sina lån, ropar Boverket. I vilken takt ska man amortera, då? Den som har mångmiljonskulder, inte ovanligt i Stockholm, kommer knappt att märka att skulderna sjunker, är ett motsägelsefullt argument som framförs. Jag kan inte förstå resonemanget, varje hundralapp som amorteras är en mindre räntebörda som dessutom ackumuleras över tid.

Amortering är ett kassaskåpssäkert 'sparande'. Skulderna sjunker och det stärker hushållets balansräkning. Dessutom har vi i dag mycket låga räntor och de kommer inte att vara för evigt. Men vi oroar oss mer över  andras bristande betalningsförmåga än vår egen.

Men som sagt, bankerna tjänar bra på dig. Det gäller att vara tuff i sin förhandling med sin bank och försöka få ett så gynnsamt ränteläge det bara går. Räntan lär ligga lågt ett bra tag till vilket ger ett bättre utrymme till att amortera.

Hur gör familjen Penning? Jo, vi kör en strikt amorteringsplan som tack vare dagens låga räntor inte svider speciellt mycket. Konceptet 'Skuldfri snabbt' kan du läsa mer om här och det finns en excelfil också att nyttja. Våra bolån på 2,6 miljoner kronor är borta på sexton år, så blir det. Dess borte gräns sammanfaller ganska bra med när sista barnet lär ha lämnat boet och då är jag och frun obelånade - undantaget studielån. Vi är också ungefär sextio år gamla och det är nära till pension. Idag är det ganska många äldre som sitter i en skuldfälla, men det ska inte vi göra.

Det här lördagsinlägget avslutar jag med en liten anmodan till min bank signerad Dalai Lama:

We are driven by self-interest, it’s necessary to survive. But we need wise self-interest that is generous and co-operative, taking others’ interests into account. Co-operation comes from friendship, friendship comes from trust, and trust comes from kind-heartedness. Once you have a genuine sense of concern for others, there’s no room for cheating, bullying or exploitation.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Det blir vi som är skuldfria som får betala kalaset när skuldbubblan väl spricker...

    SvaraRadera
  2. Tyvärr blir det svårt totalt sett o bli av med alla skulder.. med tanke på att de utgör 97% av världens alla betalningsmedel :) 97% av alla "pengar" kommer då att försvinna ur systemet om alla betalar tillbaka dem.
    Bankerna lånar ju egentligen inte ut pengar. De skapar nya krediter varje gång någon tar ett lån. Betalas de tillbaka så försvinner "pengarna".
    Så banken har aldrig pengarna de "lånar" ut. De måste ha en kapitalbas visserligen.. men eftersom nya lån driver upp priser så kan dessa tillgångar användas som säkerhet för nya större lån osv. Vipps, så är vi där vi är idag med befolkningen skuldsatta upp över öronen :) ..med pengar bankerna har hittat på från ingenstans.. som de inte ens själva hade från början.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har läst på om det här. Men det finns åtminstone grund för att jag och du kan bli skuldfria åtminstone? :)

      Radera
    2. Ja 3% av världens betalningsmedel kan väl räcka åt oss då :)

      Radera
  3. För att påvisa en annan sida av myntet:
    Vi har ca 3 miljoner i skuld/lån. Vi amorterar f.n. exakt...noll kronor.
    Vår familj älskar att resa. En amortering på exv 1500/månad skulle på ett år bli ungefär kostnaden för en chartervecka. 1500/månad under 16 år (ditt mål) blir en minskning av lånet med 288.000:- och en minskning i månadsavgift efter 16 år med ca 720:-, baserat på 3% ränta.
    Då snackar vi alltså 720:- per månad i minskad utgift, men en förlorad resa per år, under 16 år. Kanske den enda resan man skulle gjort under året. Är det ett liv vi vill ha? Absolut inte. Vem vet när livet tar slut? För min svärfar slutade livet vid 62, precis lagom till att han skulle börja skörda pensionsfrukterna av ett sparsamt liv. Fullständigt meningslöst ur ett ekonomiskt perspektiv.
    Man måste väga in livskvalitet här&nu oxå, och inte bara tänka på att extremsnåla för att i bästa fall få det bättre sen. Det kanske inte blir ett "sen".
    Spara, jovisst, annars kommer man inte iväg på resor tex. Extremspara i syfte att få det bättre sen - nej tack.
    /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det kanske är helt rätt ansats för er. Men ikväll hörde jag på nyheterna idag att utrymmet för att klara av att amortera är ytterst begränsat för många svenskar. Vad kommer då inte framtida räntehöjningar att betyda?

      Radera
    2. Stora lån och inget sparande som jag förstår det? Det gör mig orolig. Vad händer om: sjuk, arbetslös, stigande räntor eller sjunkande bostadspriser? Jag säger inte att man ska extremspara men man bör kunna klara de värsta smällarna och då är det bra att ha amorterat av en del.
      /S

      Radera
    3. Om man behöver "snåla" för att ha råd att amortera så har man helt enkelt köpt för mer än vad man har råd med!

      Radera
    4. 'Det kanske inte blir ett "sen"'

      Tänkvärt och så sant. Jag gillar inte ytterligheter, alltså vill jag varken extremspara, av ovan nämnda skäl, men inte heller slösa. Balans är nyckelordet. Och bra sömn :-)

      Radera
    5. Lån är just lån, så enkelt är det. Det är inte dina pengar och det ska betalas tillbaka. Det blir bara konstigt när folk inte har koll på det. Man förvränger ju bara verkligheten. Bra blogg Per. Jag tror att du hjälper många människor att inse hur verkligheten ser ut. Mycket är ju sunt förnuft förstås, men det är bra att det lyfts fram. Lever man över sina tillgångar är det bra att veta det. Det är bra att veta vem som äger villan - jag eller banken? Lånar jag ut pengar till andra som behöver hjälp eller är jag bara en som hela tiden lånar "för att jag är värd det"?

      Radera
  4. "Det här lördagsinlägget avslutar..."

    Hur är det, hur mår du egentligen?

    SvaraRadera
  5. Hsssycch m96,

    sånt kan du inte säga officielt !! Det måste vi hålla tyst om, hur ska vi annars kunna upprätthålla vårt penningsystem och allas vårt förtroende för banker och banksystemet.

    Allas vår Per Penning kunde kanske göra en insats här och reda ut hur det egentligen ligger till?

    SvaraRadera
  6. Jag är helt inne på ditt spår Per.
    Vi har idag knappt 1,5 miljoner i skuld och amorterar just nu ca 50000:- per år.
    Visserligen kan man inte skjuta upp livet till pensionen, men att låta bli amortering medan man kan, för att sedan sitta rejält illa till om/när räntan normaliseras lockar inte mig.
    Lagom är bäst för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som du säger, en balans mellan att leva och att planera är min melodi. :)

      Radera
    2. Ni tänker helt rätt tycker jag. Jag hoppas ni blir skuldfria. Det krävs mycket jobb och tid. Men det är värt det.

      Radera
  7. För att undvika spekulationer hurvida fastighetspriserna kommer gå upp eller ner i framtiden, låt oss anta att de kommer vara neutrala mot kpi räknat, så bör man nog iallfall amortera den procentsatsen som ett normalt slitage motsvarar, annars ökar ju skuldsättningen hela tiden, ungefär som att värdet på en ny bil minskar, fastän det tar lite längre tid med villan, eller är jag helt fel ute, hur tänker ni andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter klokt, att avsätta 10 kronor per kvadrameter och månad är ett bra riktmärke för villaägare.

      Själv känner jag en viss stress att se till att beta av på lånen innan räntorna stiger, allt för att bibehålla goda marginaler.

      Radera
  8. Förträfflig excelfil får jag säga, tack för den!

    SvaraRadera
  9. Min utgång är att alltid betala 6% på huslånet. Idag ligger räntan på 3% resten går till amortering. Detta innebär att min "kostnad/sparande" kommer att vara konstant så länge inte ränta överstiger 6%. Att ha "Fasta" utgifter underlättar planeringen av ekonomin för hushållet, detta medför även mindre stress på förhållandet.

    SvaraRadera
  10. Jag håller med att det är sunt att amortera. Dock tror jag inte att räntan kommer att kunna bli särskilt hög i framtiden då ekonomin i övrigt, den stora massans möjlighet att betala alltså, kommer att vara begränsande för höjningar av räntan. När räntan går upp så minskar marginalerna för svenskarna vilket göra att köpkraften blir mindre och i förlängningen leder det till lågkonjunktur som ska stävjas med lägre ränta igen.

    SvaraRadera
  11. "Den som är satt i skuld är inte fri" var det visst någon som sa och sen såg till att sätta hela svenska folket i en skuldfälla utan dess like:-)

    Skuldfri vid 35 och påväg mot friheten:-)

    SvaraRadera
  12. Skrämmande att tänka på!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg