Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Rock är bättre än ett stadigt kneg

Jodå, dagarna bara springer iväg. Idag är det redan måndag och ny arbetsvecka. Hur har din helg varit?

Själv har jag och familjen varit på musikal. Vi som kommer från Skåne och växte upp på sjuttiotalet vet vad det innebär att sjunga rock på skånska. Och den stora stjärnan på den tiden var Karl-Göran Ljunggren med artistnamnet 'Kal P Dal' och enligt mig en mycket viktig del av svensk rockhistoria. Kalle Pedal var unik på många sätt och gjorde sin egen tolkning av en hel del klassiker. Frågan är om han var mest en lokal rockkung eller om han uppskattades i andra delar av landet?

Som sagt, Kal P Dal har blivit en hyllningsmusikal. Den 16 juli 1977 spelade Kal P Dal in debutplattan 'Till mossan' live på en enda kväll, med ett snabbt hoprafsat band och lite vänner som publik. Producent var Peps Persson. Plattan sålde mer än etthundratusen exemplar. Kalle avled i en hjärnblödning tio dagar innan han skulle ha fyllt 36, på tok för tidigt. Det finns mycket intressant att läsa om Pedalen här.

Jag vill påstå att showen var fantastisk. Nic Schröder gör en porträttlik tolkning av Kalle Pedal och musikerna som är med har varsamt lärt sig varenda gitarrvridning på rätt sätt. Att tillställningen slutade med stående ovationer är inte konstigt. Som grädde på moset spelade sedan gruppen Pedalens Pågar efteråt.

En av mina favoritlåtar är Kalles tolkning av 'If I Were A Carpenter' - 'Om jag var en slashas'. Jag gillar texten skarpt. En rolig intervju finns här. Och en annan med Janne Knuda här.

'Jag vill leva fri, jag vill göra vad jag vill, utan att nån säger stopp och till, jag vill göra vad jag vill'.

Rock är bättre än ett stadigt kneg, sa Kal P Dal.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg