Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Spara ihop femtiotusen

Gräsligt så kallt det har blivit bara idag. Nordliga vindar och genast så snurrar elmätaren snabbare. Att inleda morgonen med att skrapa rutorna på bilen är inte min melodi. Jag tröstar mig med att November månad strax är förbi och att julmånaden med lite ljus närmar sig.

Månadens räkningar är betalda och en kort månadsrapport kommer vad det lider. Familjen Penning har gått runt men inte mycket mer. Några kommande semesterresor har också delbetalats här och nu samt att julen står för dörren. December är inte årets billigaste månad, vanligtvis. Utan buffert står man sig slätt och kanske handlar du 'klappar på Klarna'? Klarna är allt svårt att missa, för deras finansieringar, delbetalningar, betala nästa år och så vidare finns överallt på nätets köpplatser.

Det finns mycket intressant att skriva om Klarna. Att företaget lyckats med sin föresats att förenkla näthandeln för många företag och att göra betalningarna säkrare råder inga tvivel om. Det har också blivit lättare för kunden att genomföra sina köp direkt och betala i efterhand. Inga nackdelar alls, eller? Jo, om jag ska vara lite putslustig så borde det väl klarna för de flesta. Att handla utan pengar blir en möjlighet och en inkörsport till nya, enkla krediter. För även Klarna har ett väl utbyggt system för att förmå kunden att betala så lite som möjligt till en hög avgift. Klarna tjänar bra med pengar.

Bättre är det väl att ha pengar innan man handlar julklappar. För dig som inte har en buffert på plats idag är det kanske lite sent att börja just nu. Men varför inte göra en plan inför nästa jul? Aftonbladet har en intressant artikel om hur du sparar ihop femtio loppor på ett år. Väl värt att läsa.

Väl värt att läsa är också Börsdata - den fantastiska nättjänst som 40Procent20År har producerat under många, långa, mödosamma timmar. Sidan får tala för sig själva men om du har intresse för aktier så är Börsdata näst intill ett måste att besöka. En mer komplett tjänst för svenska aktier är svår att hitta. Tack för initiativet!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg