Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Jul igen

Nu är det jul igen. Eller kanske inte. Nu kanske vi istället pustar ut över att den är förbi för denna gång och blundar, med viss bävan, inför krediterna vi dragit på oss för att ha haft råd med julklappar och julmat. Kanske vi vet att det nya årets första månader blir eländiga rent ekonomiskt och att vi egentligen inte vet om vi kommer att kunna betala alla räkningarna som lär dyka upp. Julen kan ge en rejäl baksmälla även utan att ha druckit för mycket glögg. Antagligen så känner vi också att det här inte var en överraskning. Vi har gjort det förr, kanske redan förra julen och många andra jular. Och kanske skäms vi en gnutta över vår oförmåga att göra om och göra rätt. Och kanske, kanske känner vi att nu får det f*n vara nog?

Det är då vi sätter oss ned med alla julens kvitton och går igenom dem. Vad kostade julmaten? Och klapparna? Var det lagom eller för mycket paket i år? Var ligger lagom? Och vi skriver ned alla de här utgifterna i kategorier - mat, gåvor, resan till mormor och så vidare. Och vi förstår antagligen inte hur mycket pengar det slutligen blev. Men vi har bestämt oss och är beslutsamma.

Och nu öppnar vi ett bra räntekonto någonstans där vi kopplar ett autogiro som vi döper till 'Julen 2013'. Och vi tar slutraden i vår genomgång och delar med tolv och sätter en automatisk överföring på detta belopp varje månad till vårt räntekonto. Sen är vi klara och lutar oss tillbaka, andas ut och känner riktig julefrid, kanske för första gången under december månad.

'If you have always done it that way, it is probably wrong.'
Charles Kettering

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Gokväll Per, tittar in för att tacka för en fint bloggår, från dig till oss andra.
    Ser fram emot ett nytt år med dina kloka och välskrivna blogginlägg.
    Gott nytt År önkar jag dig Per!
    Anna-Karin i Halmstad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar ödmjukast, Anna-Karin.
      Ett gott nytt år! :)

      Radera
  2. Finns det någon på detta forum som kan hjälpa mig nu när jag bytt till Mac?

    Finns det något bra TA program till Mac? Jag vill kunna rita och skriva i graferna. Kunna analysera svenska börsen och världens index samt de vanligaste råvarorna.

    Måste jag "boota" (varken kan eller vill) om datorn eller finns det något annat lämpligt program som möter mina önskemål?

    Tack på förhand...

    SvaraRadera
  3. http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/diskussionstrad-programvaror-for.html?m=1

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg