Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Palla trycket

Det är fullt rimligt att vi som väljer att investera i företag via aktieköp ska erhålla en utdelning av vinsten. Vi kan ju exempelvis enkelt gå in på Börsdata och leta upp de bolag som ger en god direktavkastning och köpa aktier i dessa. Utdelningen är vår riskpremie som vi kan göra vad vi vill med - köpa fler aktier i det utdelande bolaget, i något annat bolag, spara på banken eller konsumera upp. Valet är vårt. Att inte dela ut några pengar alls vid goda vinstnivåer är något jag i så fall vill ha goda belägg för varför så inte sker. Exempelvis Apple borde lätta på börsen, enligt min mening. Så kom igen nu!

Att köpa aktier i andra valutor än den svenska är synnerligen gynnsamt. Ja, eller att åka på semester, för den delen. En dollar för 6 kronor och sextio öre och en euro för åtta och sextiofem känns alldeles utmärkt för att exempelvis köpa Apple eller Sampo.

Samtidigt så finns det en baksida av en stark valuta som kan drabba oss svenska löntagare - valutaeffekten. Svenskproducerade varor som säljs i euro eller dollar utsätts för en prispress för att kunna konkurrera. Att inte kunna ta tillräckligt bra betalt för att kunna göra en vinst på sin produkt är ett dilemma, och den vanligaste åtgärden är då att försöka skära i sina kostnader. Personal är en kostnad. Varslen ökar och julklapparna blir färre. Det ser inte helt ljust ut.

Den positiva delen finns dock och den handlar om att våra svenska företag inte kan lata sig utan måste jobba med sin produktivitet och konkurrenskraft. Detta kan innebära större ansträngningar för innovationer och teknikskiften. Men vad det innebär för våra jobb är svårare att sia om.

Är du orolig för ditt jobb? Eller känner du dig trygg?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg