Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Och härligheten

Jag är. De två mest kraftfulla ord som finns, då det vi skriver eller säger efter dem blir vår verklighet. Jag är fattig? Jag är rik? Så snabbt och så brutalt enkelt skapas en personlig uppfattning. Ord har verkligen makt över oss så det är avgörande för oss att hantera dem med varsamhet. Utgångsläget för oss alla är att vi åtminstone har makten över vad vi tänker. Och det är ingen obetydlig makt.

Vår hjärna är en fantastisk manick - men den kan faktiskt inte skilja på sant eller falskt, verkligt eller fiktivt. Det gör att vi relativt enkelt kan programmera om den även om det kräver tid, tålamod och uthållighet. Men framför allt krävs sann vilja för att skapa nya tankemönster. Hur jag tänker om det som händer, vad jag känner inför det som händer och hur jag agerar i förhållande till det som händer - det är de tre magiska förmågorna som avgör hur du förhåller dig till allt i ditt liv. En tanke föder en känsla som triggar en handling eller reaktion. För dit en tanke går, dit går också en kemisk process, så det finns all anledning att tänka om.

Om jag i kväll funderar över min dag och konstaterar att den har präglats av stress och oro - då bör jag ta en närmare titt på mina tankar som passerat. Vad tänker jag om mig själv, min tillvaro och det som händer mig? Får tankarna mig att känna mig stark och på gott humör? Eller får de mig att känna mig svag och olycklig? Att hoppas på att må bättre i morgon och samtidigt tänka på samma sätt leder mig knappast framåt, eller hur? Vi tänker nämligen cirka sextiofemtusen tankar om dygnet och av dem är ungefär nittiofem procent de samma som igår. Det låter enfaldigt men det sägs också att små saker tar ungefär tre veckor att förändra permanent.

Deepak Chopra var ganska brutal i sitt sätt att se på oss människor och vår lycka och olycka. "Det finns ingen verklighet, bara en flytande kvantsoppa av råa och obearbetade data som väntar på att tolkas av iakttagaren”. Ja, vad säger man? En grundläggande regel inom neurovetenskapen är nämligen att nervceller som retas samtidigt växer ihop. Om man gör något en enda gång kommer en löst sammanhållen grupp neuroner att bilda ett nätverk som svar. Men det är först när man upprepar beteendet som man stärker detta nätverk. När något görs om och om igen utvecklar nervcellerna en allt starkare koppling till varandra och det blir lättare att fyra av just det nätverket. Om man fortsätter att ”trycka på reprisknappen” i neuronnäten kommer ett beteende bli mer ”ingrott” i hjärnan och därmed svårare att förändra. När en och samma koppling blir starkare och mer etablerad kallas det inlärning. Hjärnan är inte bara anpassningsbar upp i hög ålder, utan bildar dessutom nya celler. Det finns med andra ord en enorm potential till att förändra de tanke- och beteendemönster som vi har fallit in i.

Samtidigt så ska vi inte glömma att många av våra beteenden består av automatiska eller inlärda reaktioner på stimuli - de är inte resultat av medvetna val. Det är först när vi kan distansera oss och ta ett kliv tillbaka från vårt invanda eller biologiska beteende och blir betraktare, som vi också kan välja. Från denna stilla observationsplats kan vi sedan noga utveckla tankegångar baserade på vår kunskap. Då rör sig medvetandet genom hjärnan och använder sig av den för att utforska olika möjligheter. I stället för att ha en hjärna som går på autopilot och styr oss, börjar vi använda oss av skallen.

I vår hjärnas mest primitiva del finns amygdala som fungerar som ett förråd av känslominnen. Amygdala skickar ut blixtsnabba varningssignaler när vi råkar ut för något som påminner om händelser vi varit med om tidigare. Detta känsliga larmsystem slår till omedelbart när vi känner oss hotade eller rädda. Kroppens stresshormoner frisätts, hjärt- och kärlsystemet, muskler och inälvor aktiveras, sinnena skärps och gör oss beredda för kamp eller flykt. Amygdala kan alltså få oss att reagera omedelbart eftersom den har en direktlinje till vårt 'handlingscenter' i hjärnan som går förbi förbindelsen till neocortex där vårt förnuft finns. Amygdala kan också 'spela in' minnen av traumatiska händelser utan att bedömningsfunktionen och analysen finns där. Det kan alltså finnas en stor mängd minnesspår som vi inte är medvetna om, vilket innebär att våra känslor lever sitt eget liv, helt oberoende av förnuftet. Ju kraftigare aktivering av amygdala, desto starkare blir minnet – oavsett om vi blev lyckliga eller skrämda. Det innebär att hjärnan har två minnessystem – ett för vanliga fakta och ett för känsloladdade minnen.

Varje gång vi livnär tankarna på gamla oförrätter och svek, exempelvis om vi som barn blev mobbade, gör vi oss själva illa. Det är inte längre mobbaren som beter sig illa mot oss utan det är vi själva. Vi håller minnet vid liv, vi föder våra tankar och vi spär på våra känslor – trots att vi vet att vi inte kan skriva om historien. Om det här skapar stress i oss är det kanske dags att tänka om. Likadant är det med tankarna på framtiden.

Tankens makt - den fantastiska hemligheten som det gjorts en mycket inspirerande film om, som heter just 'The Secret', som avslöjar för oss det som vi egentligen alla vet - vad jag tänker blir jag. Du kan se de första tjugo minuterna av filmen här.

Every good thought, every good word, every good emotion, and every act of kindness, is lifting the vibration of your being to new heights.

Allt du får i livet har du förtjänat. Bra och dåligt. Allt är möjligt, inget är omöjligt. Ty riket är ditt, makten och härligheten i evighet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg