Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Mer i lön

I min iver att spara så förde jag över för många slantar från lönekontot till sparkontot vilket resulterade i att det förra övertrasserades men en hundring. Så himla klantigt och onödigt. Banken reagerar reflexmässigt med ett utskick om mitt tillkortakommande. Nåväl, det gör de förmodligen helt rätt i - att vi svenskar vill undvika att ha våra löner på konton med noll och intet i ränta är ett bekymmer för banken. Med en gnutta bättre koll än vad jag hade denna månad så kan vi alla optimera våra löner en hel del - till glädje för dig och de dina.

Jag har i princip aldrig några pengar på mitt lönekonto. De studsar blott in under en dag, räkningar betalas och försvinner sedan vidare till konton med bättre ränta. Sextiofem öre är en vanlig summa på mitt lönekonto, varför vet jag inte. Just sextiofem öre är vanligt.

Slantarna befinner sig hos Sevenday med 2,75 procents ränta. Lätt att sätta in, enkelt att ta ut samt insättningsgaranti. Det blir inga stora pengar i ränta men det är mer en princip - varför ska banken förfoga över min lön gratis?

Att nyttja ett räntefritt kreditkort för inköp av månadens nödvändigheter så som livsmedel är ett annat sätt att tillförskansa sig mer i lön. Du betalar din kreditkortsfaktura en månad senare och de pengar du avsatt i din budget lägger du istället i ett sparande med hyfsad ränta.

Har du några andra enkla knep att få mer i lön?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Vi brukar också föra över stora delar av lönen till konton med bättre ränta, men visst brukar det ligga några tusen på lönekontot varje månad utan ränta. När livet lever på med matsäckar, skolval, sportträningar, VAB-lappar m.m. har vi valt att låta pengar ligga på lönekontot för att inte missa någon autogirodragning. Men det är helt klart värt att räkna på vad det kostar.

    Min senaste åtgärd för att få "mer lön" är att skaffa ett OKQ8-visakort med 1 % återbäring på allt vi handlar. Det blir en slant per år för oss eftersom vi handlar i princip allt på kreditkort (men självklart alltid betalar räkningarna innan någon ränta börjar ticka)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, med en liten brasklapp. Vi har inte provat det ännu, har just fått hem korten i lådan. Vi undrade vad haken var men än så länge har vi inte upptäckt någon, förutom att man måste till OKQ8 för att lösa in sina bonuspengar som betalas ut i form av en check. Och när man väl är på macken kanske man tankar där och handlar lite smågodis. Om man inte är ekonomiska personer, som vi :)

      Men det finns även andra kort som ger bonus. OKQ8:s kort finns med i en jämförelse som DN gjorde för något år sedan, så tipset verkar seriöst i alla fall. Sen finns även British Airways VISA som ger resepoäng, SAS Eurobonus Amex m.fl.

      Som sagt, vi har inte provat korten ännu men vi får se hur det artar sig. 1 % på en barnfamiljs årsinköp är inte att förakta.

      Radera
    2. Nej, det blir tusenlappar av det.

      Radera
    3. Vi handlar i princip allt med Statoil Mastercard där man får tillbaka 1% i bonuscheckar som plockas ut i kontanter. Har gjort så i flertal år och får tillbaka 2-3 kSek årligen.

      Mvh
      Ingenjören.

      Radera
  2. Shell har också 1% bonus som krediteras din faktura om bonusen är högre än 500kr. De har mastercard istället för visa. Funkar kanon! Kombineras med fördel med olika kundkort som också ger bonus.

    SvaraRadera
  3. Jag hade en kupong på OKQ8 med senaste räkningen. Bonusen betalas ut kvartalsvis. Glöm inte att kolla räntan på OKQ8 om du sätter in pengarna i förskott:)

    SvaraRadera
  4. Coop har väl ½ procent på alla köp med deras kreditkort (och minst 1½% om du handlar på Coop, max 4,5% om jag förstått det rätt) och ICA har nog samma sak (½-1%) (om man inte har bil och ingen nytta av OKQ8 checkar).

    SvaraRadera
  5. remember more är riktigt bra kreditkort och ger 1% i cashback, inga förpliktelser samt bra försäkringar. Tror det ligger på 295kr per år.

    SvaraRadera
  6. Här kommer några synpunkter på OKQ8 då vi haft det ett litet tag:

    Bra:
    3,25% ränta på insatta pengar (jag har alltså en rejäl slant här istället för att betala fakturan i efterhand).
    1% bonus på (nästan) allt man köper
    VISA-kort och bensinkort i ett = färre kort
    Man kan ha flera "syskonkort", så att herr och fru har varsitt och därmed enkelt kan bygga på bonusen.
    Enkel faktura varje månad som visar alla inköp.

    Dåligt:
    Ingen insättningsgaranti på insatta pengar.
    Man måste fysiskt lösa in bonusen personligen då man får den i form av en check. Vi brukar dock göra det i samband med tankning så blir det inga extra resor.
    Kontot är inget riktigt bankkonto vilket gör att det inte går att föra över pengar från sin vanliga bank. Insättningarna måste istället göras genom inbetalningar (betala alltså mer än vad fakturan är på). Onödigt krångligt.
    Autogiro finns inte ännu (tror jag).

    Mvh Jonas

    SvaraRadera
  7. I detta hushållet försöker vi också hålla transaktionskontona slimmade. Av ren lathet så blir det dock ibland någon tusenlapp i buffert på kontot för att inte missa någon kommande girering. Men det är en så pass liten kostnad än så länge i förlorad ränteinkomst så vi har inte engagerat oss mer. Har man större summor i rörelse blir det dock helt andra siffror.

    SvaraRadera
  8. Jonas, tack för informationen! Vi har precis aktiverat våra VISA-kort, idag, så nu ska vi börja handla med dem.

    Det verkar smart att sätta in pengar i förväg. Känns inte som någon jättestor risk att OKQ8 eller VISA går i KK i första taget så insättningsgarantin kanske inte är så viktig.

    Drar man räkningen från sitt 3,25 %-konto då? Ska ta reda på hur det går till att sätta in pengar. Då kan man ju ha ungefär så mycket som VISA-räkningen är på så borde det bli bra och ganska riskfritt om man är rädd för insättningsgaranti.

    Vi har gångavstånd till närmaste OKQ8-mack så vi kan också lösa in checkarna kostnadsfritt.

    En extra fördel som du inte nämnde är att kortet är gratis att inneha, d.v.s. ingen årsavgift.

    (Ursäkta att vi kapade ditt inlägg, Per, men jag tycker än så länge att ett avgiftsfritt kreditkort som ger mig 1 % bonus verkar smart!)

    SvaraRadera
  9. Jonas, det ser ut som om det är insättningsgaranti?

    http://www.okq8.se/privat/kort/fordelarmedokq8visa

    Nu verkar det kanske som om jag jobbar på VISA eller OKQ8 men jag har absolut inget med dem att göra. Vi har haft Statoilkort hittills.

    Och igen, vi har precis aktiverat korten, så jag vet ännu inte hur det funkar i praktiken eller om det är bra i längden.

    SvaraRadera
  10. Ah, se där!
    De har uppdaterat villkoren lite på sistone så du har helt rätt. Att kortet är kostnadsfritt är naturligtvis ett stort plus som jag glömde nämna. De har även precis sänkt räntan till 2,75% också ser jag.
    Det finns i praktiken tre olika sorters "konton" hos OKQ8 så jag ska försöka förklara hur det hänger ihop då jag själv tycker det är lite krångligt (en av nackdelarna med kortet/OKQ8). Ringde dem själv för att försäkra mig om att jag förstått allt rätt. :)

    "VISA-kontot"
    Detta är kontot du betalar till om du betalar fakturan eller om du betalar in extra som jag nämnde. På dessa pengar har du i dagsläget 2,75% ränta och insättningsgaranti. Det är dock inget vanligt bankkonto så insättning sker genom betalning till deras Bg/Pg (dvs exakt samma procedur som att betala den månatliga fakturan - du väljer bara att betala ett större belopp). När du sedan gör inköp dras pengarna från det du satt in i första hand såklart. För att ta ut pengarna så kan du göra kontantuttag (kostar dock 35 kr minst!) eller ringa dem för att föra över pengar till ditt konto hos "storbanken".

    Insatskonto:
    Då OK är en förening så kräver lagen att man betalar en föreningsavgift (250kr i detta fall). På OK så betalar du den enklast genom att inte göra någonting. Då fylls detta på med återbäringen du får varje år samt lite ränta på det som redan finns där samt bonuscheckar som du eventuellt inte löser in. När du sedan kommit upp till 250 kr förs återbäring och ränta över till Sparkontot. Det kan nämnas att det "fylls på" upp till 125 kr, sedan sätts hälften in på sparkontot och hälften fylls på på insatskontot tills man kommer upp i 250 kr. Obetydliga detaljer, men så funkar det.

    Sparkonto
    Hit kommer återbäring och ränta på befintliga pengar (ska inte förväxlas med VISA-kontot). Det täcks EJ av insättningsgarantin och räntan är låg på insatta medel så jag kan inte se varför man skulle vilja ha pengar här när man kan ha det på VISA-kontot. Den enda fördelen är att du kan sätta in ett högre belopp och att räntan är progressiv, dvs räntan blir högre ju mer som finns där. Max belopp är 500.000 kr, medan det för VISA-kontot bara är 100.000 kr.
    Se http://ok.se/Vara-Foreningar/OK-ekonomisk-forening/Aterbaring-och-ranta/ för lite mer info.

    Om man vill sätta sin in lite mer kring ägarfrågorna (det är delvis detta som gör det lite krångligare med OK/OKQ8) så läs mer på OK.se. Förenklat så är OK en ekonomisk förening som äger 50% av "bensinmacksbolaget" OKQ8.

    Hittills är vi nöjda med våra kort och det blir sannerligen lite pengar när man räknar in ränta (jag använder detta lite som buffertkonto då räntan är så bra), 0kr avgift, bonus samt återbäring om man jämför med ett kort från gammelbanken. Dock är det som sagt lite krångligare, men det är det värt och som princip känns det bättre än att skänka de pengarna till gammelbanken.

    Hoppas detta hjälper för att förtydliga hur det funkar på OK/OKQ8!

    Mvh Jonas

    SvaraRadera
  11. Ja, jag har då inget ytterligare att tillägga. :)

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Vi har försökt att göra som många av er gör. Nämligen att betala en stor del av utgifterna med kreditkort. Problemet är då att vi spenderar för mycket. Mycket mer än budget. Hur gör ni för att behärska er och inte spendera mer än budget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta är en mycket bra fråga. Hur kunna hålla sig till budget med kreditkort? :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg