Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Söndagssudd

Det är trevligt att blogga, inte minst vid de tillfällen som jag får glada tillrop. Senast en glad lax som fick glädje av min radda av kassaböcker och andra excelfiler här på vänster halva av min hemsida. Jag bugar och bockar samt önskar framgång i privatekonomianalysen. Jag har haft och har mycket nytta av excel och dess flexibilitet genom åren och för där en hel del siffror så som räkningsbetalning, elavläsningar med mera. Så som kassabok är det dock 'You need a budget' som är mitt verktyg sedan något år tillbaka.

Idag har det varit en helt blank dag i min kalender. Det är så ovanligt att det tog mig på sängen. Nu när sängdax närmar sig inser jag att jag inte alls tagit vara på denna, otvungna söndag utan låtit den passera. Nåväl, jag har vilat mig i form, kanske? Imorgon stundar ju en ny arbetsvecka med lönedag och räkningsbetalning. Detta korta inlägg blir det enda av produktivitet idag, är jag rädd.

Jag hittade en blogg vid namn 'Perssons pengar' som är av den typ jag gillar mest - vanligt folk med strävsamhet och ett uppvaknande kring sin privatekonomi och en önskan om att förbättra den - och som hade gjort en trevlig månadssammanställning som jag helt frankt norpade och gjorde till en egen. En mer komprimerad form av sammanställning blev det och den ser ut så här:

Min favoritsiffra är kvoten mellan kapital och skuld som jag helst ser förbättras varje månad. Nu är inte februari månad slutlig men börsens uppgång har likväl bättrat på siffran rejält. Som ni ser så tillhör inte familjen Penning toppskiktet i goda privatfinanser. Men våra lån minskar, det är min tröst. Kanske jag ska våga mig på en månadsrapport igen, liksom Persson?

Det har varit en rejäl börsuppgång under de senaste veckorna. Hur högt och hur snabbt kan den egentligen ta sig? Är det fortsatt köpläge? Ja, jag vet då rakt inte alls. Men den svenska kronan är så ruskigt stark dessa dagar att jag istället mer sneglar på aktier i Euro och Dollar. Hur ser du på svensk börs och köp i annan valuta?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Andel bolån av marknadsvärde (ungefärligt) tycker jag vore mer intressant att se.

  Tänker på mina äldre släktingar som köpte ett hus för 150 000 kr för ett antal år sen, de kan ju ha flera hundra procent skuldsättning på inköpspriset pga att de höjt lånet. Men i själva verket kanske belåningsgraden ändå bara är 15% av marknadsvärdet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad är ett marknadsvärde? Hur får jag reda på det? Det är ju faktiskt först vid en försäljning det kan avgöras.

   Radera

 2. kan inte undgå att se att dina lån växt med 4.000kr
  varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår Medmera-kredit rör sig lite upp och ned. Mest upp efter jul..

   Radera
 3. Ursakta men varfor okade lanet fran december till januari?

  SvaraRadera
 4. Nu fick jag en bra push att göra en sammanställning / översikt. Jag har bra koll på delarna men inte helheten...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg