Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Alltid mörkast innan gryningen


Jag läste att en budget kan kallas för en metodik som på ett mer strukturerat sätt ger oss förståelse för varför pengarna alltid tar slut. Ja, för många är det nog så och det har definitivt varit så för egen del. Excel är en utmärkt budgetverktyg och det finns också andra bra verktyg så som Smartbudget. Att få till en fungerande budget kräver dock mer än så för slarvers som mig och därför gäller det bästa verktyget och inget annat. Men som alltid så är det ju att intresset finns för sin privatekonomi som är grundbulten. Utan det så hjälper inga verktyg i världen.

Jag älskar att koppla samman pengar med olika 'element'. Det gör ofta det enklare att förstå och bibehålla intresset kring privatekonomi. Bland annat så har jag räknat på hur många kvadratmeter av vår bostad som vi respektive banken äger och hur många kvadratcentimeter(!) vi köper av banken varje månad. Jag har också tittat på riktiga jämförpriser som kan ge en tankeställare. Idag tänker jag koppla samman de tvenne ting som denna blogg har i sitt fundament - tid och pengar.

Jag hör ofta att det inte är lönt att amortera, det händer ändå inget med lånet, det blir knappast mindre alls. Den räkneövning jag gjorde nu senast är att koppla våra bolån till klockan. Vid midnatt börjar min klocka vilket passar ganska bra då det är spöktimmen och vanligtvis ganska mörkt. Det är vid midnatt som lånen är oamorterade och förfärande stora och ohanterliga. Min klocka räknar tolv timmar framåt och det är klockan tolv på dagen, då solen står i zenit, som lånen är borta. Färdigamorterade och vi är skuldfria!

Tolv timmar av amortering som innehåller 60 minuter vardera och i sin tur 60 sekunder. Vår första amortering motsvarade en minut och tjugofem sekunder. Minuter och sekunder är greppbart. På 85 sekunder hinner man ju faktiskt med en hel del. Noll komma nitton procent (0,19%) som månadsamorteringen också kan skrivas som är en deprimerande enhet, däremot. Ja, efter fyra månaders amortering har fem minuter passerat! För familjen Penning så närmar vi oss nu tolv minuter.

Tanken är den att när vi amorterat bort femton minuter, då ska det firas på något sätt. Kanske en god middag eller en skojig aktivitet. En kvart är då inget att förakta. Det är alltid mörkast innan gryningen. När slår klockan sex på morgonen för dig?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Tokamorterare4 mars 2013 08:03

  Hej

  Interessant! Min amorteringsklocka visar kl. 9. Varje månad går det 50 minuter till. Har längtat till lunchen i 4,5 år.

  SvaraRadera
 2. Kul sätt att räkna och göra det begripligt. Vår klocka är på 01.41 och vi amorterar 10 minuter per månad. Om 4 år och 10 månader kommer vi att vara skuldfria! Nästan, för vi kommer nog ha lite kvar på studielånet är jag rädd...

  SvaraRadera
 3. Själv har jag betalat av alla mina egna lån.Men för att yngsta dottern skulle få tag i en bostad har jag varit tvungen att borga för lånen i hennes bostadsrätt.Förhoppningsvis slipper jag loss från detta åtagande vid nästa omplacering av lånet.

  SvaraRadera
 4. Ugh. Vi amorterar en minut om året.Har räknat lånesumman dividerad med 60 och det motsvarar vår årsamortering. Så om 30 år....inte så uppluftande. Men vi har sparade pengar/likvida medel som motsvarar en ganska stor del av lånet så vi skulle kunna tokamortera om vi vill. Vi har renoverat massor redan, kontant alltihop så vi har på så sätt fått ner belåningsgraden rejält. Vi har därför en stor del av vårt kapital liggande i huset redan. Därför är vår filosofi att sprida investeringarna, bank, fonder, hus, aktier.

  Ska man titta på värdet på huset och belåningsgraden så är klockan 3 redan.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg