Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Din egen Lyxfälla

Hur ser din Lyxfällan-verklighet ut? Vad skiljer din privatekonomi ifrån hur deltagarna har det i det mindre smickrande TV-programmet? Jag fann dessa funderingar intressanta så jag gjorde en sammanställning av de första tolv avsnitten den här säsongen där genomsnittet ser ut enligt följande.

Inkomsten är blott 69% av utgifterna, vilket betyder att Lyxfällankunderna blöder i snitt elvatusen kronor per månad. Utgifternas fördelning är:
  • Boende 20%
  • Mat 11%
  • Transport 11%
  • Kläder 3%
  • Sparande 0%
  • Övrigt 31%
  • Lån 24%
Därefter så gjorde jag en liknande sammanställning för familjen Penning. Enligt modellen är våra utgifter 90% av inkomsterna och fördelningen:
  • Boende 35%
  • Mat 11% 
  • Transport 12% 
  • Kläder 0% 
  • Sparande 22% 
  • Övrigt 13%
  • Lån 6% 
Jag har även här gjort den klassiska Lyxfällan-avrundningen till jämna hundralappar.

Vad som är ett vanligt symptom hos Lyxfällankunder är avsaknad av sparande. Ett annat är så klart den månatliga överkonsumtionen som leder till en privatekonomi i en nedåtgående spiral. I jämförelse ligger alltså familjen Pennings boende på 35% mot 20% i Lyxfällan. Övriga stora skillnader är sparandet (+22%), övrigt (-19%) och lån (-18%) och där är våra lån enbart studielån eftersom boendelån hamnar under just boende.

Att en Lyxfällankund lägger 55%  på övrigt och lån av alla utgifter är intressant. Vill ha allt nu omedelbart? Att blöda 31% varje månad är direkt otäckt. Och dessutom verkar det inte finnas ett slut på horden av nya deltagare till TV-programmet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Att blöda 31% varje månad är direkt otäckt.

    SvaraRadera
  2. Håller med. Jag är förvånad över att de fortfarande hittar folk till programmet.

    SvaraRadera
  3. om intäkterna är 69 % av utgifterna så är omvänt utgifterna 145% av inkomsterna. Så de blöder/spenderar egentligen 45% mer än sina inkomster varje månad.

    Det uppseendeväckande är att lånedelen är så stor, det har den blivit enbart för att man ignorerat sitt blödande väldigt länge. Jag tror att alla lätt kan komma tillbaka från en 145%-månad om man bara försöker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är sant. Statistik är lömskt. :)

      Radera
  4. Kläder 0%? Känns inte jättehållbart i längden om ni inte vill bli naturister på heltid...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag som tyckte att mitt klädkonto var snålt tilltaget :-)

      Radera
  5. Pennings boendekostnad är 15 procentenheter högre än lyxfällans genomsnitt. Men nästan dubbelt så mycket i verklig kostnad. Om du har 10k i plånboken så är ju en hyra på 3500 nästan dubbelt upp mot 2000. 15 procent hade betytt en hyra på 2300. Procent är lätt stt lura sig på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm? Troligen har du rätt men jag förstår inte. ;)

      Våra 15% är delen av våra utgifter och är inte kopplat till inkomsten. Kan du förtydliga? :)

      Radera
  6. Jag har nyss flyttat till en bostadsrätt i centrala Umeå. Jag har valt att inte jämka, och då går ca 38% av min lön till boende. (Dit räknas avgift till brf, ränta och amortering på lån, hushållsel, hemförsäkring och TV-licens). Det är mycket pengar, men jag betalade innan dess lika mycket för en hyresrätt som var 13 kvadrat mindre. Jag tror inte att jag tillhör de som stenhårt räknar med stigande bostadspriser, men jag tror inte heller på motsatsen, och då är det vettigare att äga sitt boende. Nöjes-, kläd- och transportkontot är däremot väldigt lågt. Jag har ett 10-kort på bussarna, men cyklar eller går oftast. Jag går sällan ut på lokal/restaurang. Kläder.. nä, jag har så jag klarar mig. Viktigast är att det går ihop i slutet av månaden, och det gör det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får hitta en karl att dela boende med. Billigare! :D

      Radera
  7. Du skriver att Pennings boende är 15% högre än lyxfällans genomsnitt. Det stämmer inte, det ligger 75% högre än snittet.

    SvaraRadera
  8. Nu har jag ju 60 kvm, så det ryms en karl här också. Men det är kul att ekonomin går ihop även utan karlar :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg