Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Månadssummering Februari

Budgetstup och galna italienska politiker - lite oro i omvärlden, eller vad säger du? Ska vi fortsatt vara inne på börsen med våra sparslantar?

Nåväl, oavsett vart det barkar måste man titta till sina egna slanter efter ett månadsskifte. Familjen Pennings utfall blev enligt bilden.

Blå siffror är alltid bra i mitt excelark. Då rör de sig åt rätt håll, helt enkelt. Kapital upp, lån ned och minskad räntekostnad, så klart. Vi amorterar ju. Balansen förbättrades med dryga tjugotvåtusen riksdaler och ger därmed en snittförbättring med knappt sextusen kronor per månad.

Jag har lagt till en kanske föga inspirerande siffra som visar om hur många år som familjen Penning har noll kronor i skuld eller balans mellan tillgångar och skulder. I min elaka kalkyl är vårt hus värt noll krona och allt annat som vi äger detsamma, endast lån och omedelbart omsättningsbart kapital tas med. Hursomhelst, i nuläget så är jag 82 år vid break even enligt kalkyl. I december var jag 97 år så det går i rätt riktning, minsann. Vi får se vad mars månad bjuder på.

Det är kul att räkna. Vad jag däremot har svårt för är att värdera tillgångar så som bostad i en kalkyl. Det blir för mycket gissande och uppskattande. En kalkyl med reda pengar som innehåller sparande och amortering tenderar alltid att gå åt rätt håll över tiden.

Blev februari en bra månad för dig?

En trevlig söndag tillönskas!

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

  1. Själv gör jag inte avstämningar varje månad, utan lite mer när andan faller på. Kan bara hålla med dig i svårigheterna att värdera huset. Själv har jag i mina avstämningar värderat huset till vad taxeringsvärdet var då vid köpte huset. Egentligen ingen relevant siffra, men det gör för oss att balansen blir positiv, vilket är roligare.
    Tidigare hade jag även med bilarna som tillgång, värderade enligt bilvärderingssajt, för att ha lite kontinuitet i kurvorna, men det har jag slutat med.
    Kan annars bara hålla med dig. Uppföljning som oavsett absolut nivå visar att det går åt rätt håll inspirerar och hjälper en att fortsätta sträva åt bättre balans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilar är hopplösa att värdera, det håller jag med om.

      Radera
  2. Hej Per,

    Tack för inspirerande blogg!

    24000 plus i balansen för familjen (varav ca 10000 i amorteringar). Detta trots att en av oss är barnledig. 37 år till skuldfrihet, men amorteringstakten skall öka framöver..

    /P

    SvaraRadera
  3. Februari blev en månad med många räkningar, men kalkylen visar att vi reder oss, dock knapert, hoppas på en försäljning av den lilla gröna, då är livet på topp igen :)

    SvaraRadera
  4. Bilar är precis som ni säger svåra att värdera. Vår princip är att vi inte köper bilar med lånade pengar. Senaste bilen kostade strax över 80 k kronor. Att ha bil är dyrt, det bästa man kan göra är att bosätta sig så att man kan ta bussen istället. Då behöver man bara en bil som man inte behöver pendla med. Då håller bilarna länge och de behöver inte vara lika pålitliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bil är ett svart hål för slantarna. :)

      Radera
  5. Tack för en väldigt intressant blogg, som inspirerar. Jag är inte så påläst och har därför en liten fråga: Varför ha så mycket som 250 k kronor i tillgångar när ni har ett så stort lån? Behöver en buffert vara så stor. I så fall borde vi nog ändra strategi. Vi har i princip pytsat in allt över 40 k kronor i bolånet... Glad för alla tips och kommentarer kring detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Monika! :)

      Jag tycker det är klokt att amortera. En buffert på 40 laxar är alldeles utmärkt.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg