Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Så enkelt

Ibland så får jag en känsla att jag funderar för mycket. Att jag lägger för mycket krut på att hålla koll, planera och systematisera. Och att det hade varit skönt att sluta upp med att bekymra mig över än det ena, än det andra och bara vara. Ja, bara vara här och nu. Det hade mest troligt varit behagligt att ta saker och ting med ro oftare än idag.

Livet är inte komplicerat, vi människor är det. Livet är istället enkelt och enkla ting är de rätta. Så skrev Oscar Wilde en gång och jag tycker att det är kloka ord än idag. Livet var ju enklare när vi var barn på många sätt. Att vi som vuxna gör livet mer komplext är kanske inte nödvändigt?

För när vi var barn så såg vi på världen på ett enkelt sätt. Vi visste vad vi ville ha och hade ingen dold agenda. Vi tyckte om människor som log och undvek de som var arga. Vi följde i stort sett alltid de behov vi hade för stunden. Men med ålder kom gradvis negativa influenser och desillusionerade drömmar följt av tvekan och ifrågasättande av instinkter och förmågor. Några hårda fall i livet och den smärta de förutsakade gjorde att vi idag undviker att försöka igen. Att undvika är jag riktigt bra på. Men jag tror samtidigt att det är möjligt att hitta tillbaka till enkelhet igen. Åtminstone så är det värt att försöka.

Enkelhet är ju faktiskt ganska - enkelt. Man ska exempelvis inte ägna sig åt att försöka gissa vad människor tänker, det är slöseri med tid. Så mycket enklare det är att istället fråga. Och det går inte heller att vara vän med var och en utan det är bättre att lägga energi på de relationer som betyder mest för dig. Energi ska man också lägga på att bibehålla sin hälsa. Enkelt.

Köp helt enkelt inte prylar du inte behöver. Sov på alla stora inköpsplaner först. Skaffa en enkel budget och en enkel sparplan och håll dig till den. Sov tillräckligt och stig upp i tid för en lugn, behaglig morgon. Tävla bara med dig själv och ingen annan och glöm bort all avundsjuka. Försök inte behaga alla runt dig utan gör det som du känner är rätt för dig. Var ärlig mot dig själv och andra. Be om ursäkt när du borde. Enkelt.

Var nyfiken. Var inte blyg utan möt nya människor. Gör saker i en lugnare takt och gör saker som du vet kommer att göra dig stolt över dig själv. Gör misstag, lär från dem, skratta åt dem och gå vidare. Enkelt.

Jag är ganska övertygad om att både jag och många andra skulle må bättre av lite mer enkelhet i livet. Lite mindre omständlig baktanke och lite mer obetänksam omtanke. Mycket mindre cyniska funderingar och mycket mer naiv förundran. Mindre vuxen och mer barn. Eller vad tror du, helt enkelt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Klokt resonerat Per!

    Tummen upp för detta blogginlägg!!!

    SvaraRadera
  2. Mycket bra inlägg!

    jag känner igen mig i en del av det där. Man ska inte lägga ner tid på att fundera över vad andra tänker. Det är så skönt att helt enkelt acceptera att man inte kan bemöta allt och isåfall fråga om man inte kan släppa det.

    En annan grej som gjort mitt liv lättare är att inte ta misstag man gör personligt. Man kan ångra saker, men man ska inte ha ångest. Den skillnaden är stor.

    SvaraRadera
  3. Mycket kloka ord!!!

    Ditt bästa inlägg hittills, och det säger en del...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg