Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Fattigt jobb

Att de ekonomiska skillnaderna mellan människor har ökat under de senaste åren är ett faktum. Allt sedan alliansen vann valet så har detta tilltagit. På gott och ont? Att det ska löna sig att arbeta har varit regeringens målsättning redan från starten. Naturligtvis så håller inte oppositionen med utan anser att det här är ett misslyckande. Själv tycker jag att den svart-vita bilden bör nyanseras lite.

Först och främst håller jag med om att arbete måste löna sig. Arbete är samhällets 'back bone' och vi vet alla att vår välfärd är helt och hållet beroende av det. Skillnad i inkomst mellan att arbeta och att vara arbetslös eller sjukskriven måste påverka vår privatekonomi i båda riktningarna. Det är inte helt få människor i Sverige som tjänar så dåligt på sina arbeten att skillnaden mellan att jobba eller gå på a-kassa är försumbar. Att exempelvis Socialdemokraterna är kritiska till att klyftorna ökat så är detta just själva syftet i Alliansens politik - en förhoppning att klyftan mellan arbetande och arbetslös ska leda till att fler skaffar sig ett jobb.

Det talas om fattigdom i Sverige. Att många människor är fattiga. Jag blir lätt illamående av att fattigdom som begrepp hanteras så vårdslöst. Ytterst få svenskar har inte mat på bordet eller tak över huvudet. Sann fattigdom finns inte här. Men för att förtydliga - det går att tala om 'materiell fattigdom' och 'relativ fattigdom'.

Materiell fattigdom är ett begrepp som EU tagit fram där du anses vara allvarligt materiellt fattig om du inte har råd med minst fyra av nedan punkter. I svensk statistik är drygt en procent av svenskarna materiellt fattiga.
  • Hyra eller ränta på lån
  • Kostnad för uppvärmning
  • Oväntade utgifter
  • Kostnad för att äta kött, fisk eller liknande varannan dag
  • En veckas semester på annan ort
  • Bil
  • Tvättmaskin
  • Färg-TV
  • Telefon
Ja, de något luddiga punkterna är alltså knutna till det materiella. Den andra fattigdomsindikatorn är myntad av OECD och kallas alltså för relativ fattigdom. 

Du är relativt fattig om du har en disponibel inkomst som är mindre än hälften av landets medianinkomst. De svenska inkomsterna har ökat mera än EU:s genomsnitt vilket också lett till att fler hamnar under denna gräns. Medianinkomsten torde ligga runt 230 000 kronor per år men har inte hittat någon aktuell statistik. 

Så vad innebär relativ fattigdom? Jo, inte nödvändigtvis att de relativt fattiga har fått det sämre ställt utan mer sannolikt att de halkat efter de svenska inkomsterna. Däremot så innebär låga inkomster att man inte kan leva 'som andra' och att man utestängs från många sociala sammanhang vilket är illa nog. 

Enda sättet att kunna hjälpa utsatta och sjuka i vårt samhälle är att fler som har förmågan kan komma i arbete. Därför måste det finnas ett incitament att hellre välja arbete än arbetslöshet. Det kallar jag den löneklyfta som måste finnas mellan arbete och icke-arbete. 

Att vår arbetsmarknad fungerar dåligt är ingen nyhet. Den rigida 40-timmarsveckan tycks ligga ganska stadigt förankrad. Vi behöver en mer flexibel modell med möjlighet till mer deltid och varierad arbetstid, inte minst om vi ska orka jobba tills 78 års ålder.

Jobb, Lön, Inkomst, Privatekonomi, Fattigdom, Rikedom, Det som är livet, intressant?

Kommentarer

  1. Alla garantipensionärer som endast har garantipension samt hyresbidrag torde räknas som fattiga.Majoriteten är kvinnor över åttio år.

    SvaraRadera
  2. Jag är garantipensionär och 36år gammal,jag har 6.800kr efter skatt.

    SvaraRadera
  3. Det är skrämmande lite pengar. :(

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg