Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Mer över är underbart

När jag började att blogga för ett antal år sedan så visste jag egentligen inte riktigt vad syftet var mer än att ventilera min egen ansträngda privatekonomi. Pengar saktmodigt in och pengar raskt ut var ungefär så som det såg ut. Redan på den tiden så såg jag att många slantar rann mellan fingrarna utan att de gav något speciellt tillbaka - en tidning här, en fika där och i sämre fall en p-bot.

Att sälja sina levnadsdagar mot pengar var det som jag tog fasta på. Hur många timmar, dagar och veckor ödslar jag inte av min tid för att dra in slantarna till mitt bankkonto? Och hur slarvigt ödslar jag inte bort dem? Ett synnerligen respektlöst agerande mot mig själv, det var vad jag insåg.

Så bloggens namn blev Per Penning. Utväxling per slant - hur göra för att maximera nytta och nöje för varje krona? Hur skapa mig en finansiell självrespekt? Det blev motto och medel för skrivandet - och för min plånbok.

Att kapa meningslösa småutgifter som ansamlade sig till betydande belopp blev ett uppdrag. Att läsa på prislappar och göra jämförelser var ett annat. Att sova på saken när någon frestelse uppenbarade sig ett tredje. Att söka efter rabatterade varor, så som på Cupo Nation, ett fjärde. En sparad krona är en tjänad krona, så sant som det är sagt. Sparade pengar investeras oftast med hjälp av bloggsfärens bästa finansmänniskor.

Det är dumt att betala mer än nödvändigt, det är helt tydligt. Att belåna sig för status är än dummare. Så länge du är varse om att spelet om dina pengar går ut på en enda sak - att du ska ge bort dem så billigt som möjligt - så har du makten i behåll. Du är chefen. Pruta, förhandla, gör dig omöjligt, släng på luren, moltig och tjura ihop tills du fått priset eller rabatten du vill ha. Eller avstå om det inte går din väg, för då har du ju ändå vunnit - du har dina arbetade timmars slantar i behåll.

Det är väl värt att inför varje utgift inte bara titta på priset utan också på hur många timmar du behöver arbeta för att få ihop beloppet. För egen del har det agerandet sparat mig många utgifter då det verkligen tar bort köplusten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Tackar för berömmet och klokt skrivet som vanligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv men det är ingen överdrift att säga att Lundaluppen håller högsta kvalitet. :)

      Radera
  2. Hur fick du med din fru på samma tänk?
    min fru älskar att handla på nätet.....ska försöka ge henne en budget hur mycket hon får beställa hem varje månad.... alltid lika intressant att läsa din välformlerade blogg....

    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Well, fru Penning är ingen konsument av rang, direkt. I vår familj är det jag som är Slösa. :)

      Radera
  3. en fantastisk bloggresa=) Tack för att du delar med dig av kloka ord!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! :)
      Jag hoppas på mer texter från dig, Minna. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg