Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Gentjänstepension

Till pensionen är det långt och det är faktiskt ett jobb jag behöver. Ja, så tänker nog många svenska ungdomar idag. En pressad arbetsmarknad med en hög ungdomsarbetslöshet där ett eget arbete står högt i kurs - inte är det då som man ens funderar kring en framtida pension. Ett dilemma som kanske riskerar flera kullar med framtida fattigpensionärer?

En arbetsplats med avsaknad av ett kollektivavtal innebär att det antingen måste finns en alternativ pensionsplan - eller ingen alls. Det är upp till den anställde att tillse hur pensionsförfarandet är konstruerat hos de arbetsgivare som inte har kollektivavtal på plats. Naturligtvis är det då också nödvändigt att veta vad tjänstepension är för att kunna jämföra och förhandla och då är det inte helt okomplicerat heller.

En typisk modell är att från 25 års ålder så betalar arbetsgivaren in 4,5% av månadslönen upp till 34 000 kronor per månad. Dessa pengar placeras sedan i traditionell pensionsförsäkring eller i aktiefonder via en fondförsäkring. Den stora fördelen med en kollektivavtalad tjänstepension är de låga avgifterna och denna parameter är också den enda som är känd på förhand. Om en arbetsgivare saknar kollektivavtal kan en arbetstagare som alternativ placera pensionspengar i en fondförsäkring som då dessvärre saknar nedprutade avgifter - och som de flesta känner till så har avgifter en kraftigt urholkande effekt på kapitalet. En skillnad på någon procent kan betyda en lägre pension på hundratusentals kronor.

Jag anser att kollektivavtal och tillhörande tjänstepension är ett sätt att visa sig vara en attraktiv arbetsgivare med en god löneförmån. Tjänstepensionen har under ett antal år blivit en allt större del i en framtida pension - dessa pengar är viktiga. Att, om man har möjlighet, välja en arbetsgivare med kollektivavtal framför en som saknar detta är enligt mig ett klokt val.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

  1. Ett mycket klokt val att välja en arbetsgivare med kollektivavtal :) Många sköna slantar man kan gå miste om annars!

    SvaraRadera
  2. Lätt att glömma, svårt att mista. :)

    SvaraRadera
  3. Kan man se någonstans hur mycket ditt aktieinnhav är värt i dagsläget?

    SvaraRadera
  4. hej.
    jag är redan fattigpensionär.
    ung sjukpensionär :-( 36år gammal..med endast 6.800kr efter skatt.
    det måste funka helt enkelt.
    sambon och jag har separat ekonomi.

    SvaraRadera
  5. Från https://www.collectum.se/sv/ITP1/ITP-och-TGL/ITP/Alderspension/

    Din arbetsgivare betalar

    * 4,5 procent av månadslön upp till 35 375 kronor
    * 30 procent av den månadslön du har över 35 375 kronor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. varför inte kolla hur just DU ligger till just nu?
      www.pensionsmyndigheten.se

      just nu ligger jag på 9.000kr före skatt i ålderspension...

      Radera
  6. Jag säger som min mor sa, "det ordnar sig nog med skridskor, bara det blir is"!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg