Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Förledande fördelning

I min märkliga strävan efter att analysera pengars färd satt jag under en afton och skummade igenom förra säsongen av 'Lyxfällan' för att se hur deltagarna i programmet hade sina utgifter fördelade. Denna bild visar genomsnittet.

Att pengarna inte räcker till för dessa människor är kanske inte så svårt att förstå, annars hade de troligen inte fått vara med i programmet. Inkomsten var endast 69% av utgifterna så privatekonomierna blödde varje månad. Vad jag fann mest intressant var att göra en jämförelse med familjen Pennings fördelning enligt samma kategorisering.



Det som är tydligt är att vår boendekostnad, matkostnad, transportkostnad och klädkostnad ligger i linje med Lyxfällandeltagarna. Det är alltså inte fancy living, blodiga biffar, feta Mercedes eller oddiga mollys som drar ner privatekonomin i sörjan.

Nej, det är krediter och lån som är boven i samklang med övrigtkostnader - här ryms ju allt från cigaretter till serietidningar. Därmed finns heller inget utrymme för sparande som därför också är noll och intet.

Det här är en nyttig övning att göra. Hur ser er egen Lyxfälla ut?

Förresten - är det någon som undrar vad 'Restsumma' är så är detta herr och fru Pennings 'egna' slantar att göra vad vi vill med.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

  1. Hej.
    Idag har vi gjort fynd minsann :)
    Kolla bloggen.

    SvaraRadera
  2. Väldigt intressant! Det här måste jag också göra! Förr i tiden hade klädkontot respektive Mercedes kontot varit högst! Mitt bilkonto var säkert 30-40 % av allt lullull....idag är det tomten som kostar mest, sedan boendet, följt av lån och sedan mat...

    SvaraRadera
  3. Finns det någon beskrivning exakt vilka utgifter som hamnar i vilken kategori? Blir svårt att jämföra om man inte gör exakt lika som programmet?

    /TE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner inte till någon sådan kategorisering utan kör efter eget huvud. I vårt boende ingår ex. boränta, telefon och tv, några poster som skulle kunnat hamna under lån och övrigt.

      Radera
  4. Hej Per,
    Amorteringen på huset, inom vilken kategori räknar du den som?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under 'Sparande', där hör den hemma! :)

      Radera
    2. Borde inte amorteringen motsvarande det ekonomiska slitaget (avskrivningen) räknas som en boendekostnad, eller räknar du någon form av löpande underhållskostnad? Blir det inte annars en rätt missvisande jämförelse i boendekostnad mellan ägt och hyrt boende?

      Radera
    3. Under boende redovisas alla underhållskostnader så det anser jag inte.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg