Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Markörfrihet

Innan jag ger mig in på att tala om min sommarläsning och bok två i ordning vill jag följa upp mina tidigare inlägg kring belånade familjer med ytterligare ett exempel - familjen Trollgren. Denna familj är också tagen ur verkliga livet men deras bakgrund ter sig lite annorlunda.

Familjen Trollgren består av mor, far och son. Båda föräldrarna har i omgångar lärt sig vad det innebär att förlora jobbet, gå arbetslös och svårigheten kring att finna ett nytt arbete. I skrivande stund är herr Trollgren arbetslös medan fru Trollgren arbetar 80 %. Boendet är en 80-talsvilla och belåningen är 1 900 000 kronor. En gammal Opel från -91står på uppfarten. Ingen lyx eller glamour så långt ögat når och heller inga behov av statusmarkörer finns hos familjen utan livet fokuseras mer på den inre kretsen än den yttre - att träffas, umgås, äta en bit och ha trevligt. Familjen Trollgren är behaglig att umgås med och fullständigt prestigelös.

Månadsinkomsten ligger idag på ungefär 34 000 kronor netto per månad. Ett buffertkonto har sparats ihop genom åren trots snäva marginaler och uppgår till ungefär en halv miljon kronor varav hälften placerats i fonder. Varsin pensionsförsäkring á etthundratusen kronor har också sparats ihop. I tider av arbetslöshet har aldrig pengar tullats från besparingarna utan istället har familjen sett till att krympa utgiftskostymen. Ja, den enda belåningen som finns är bostaden och ett studielån. Inköp sker aldrig via belåning.

Vad finns det att säga? Jo, begränsade inkomster under lång tid tycks, åtminstone i detta fall, lära ut försiktighet, planeringsförmåga och utgiftskontroll. Att verka på en osäker arbetsmarknad kräver helt enkelt detta. Och alla borde vi rannsaka oss - det finns inga säkra arbeten, i princip. Ingen är immun mot sjukdom heller.

Familjen Trollgren skulle klara sig bra även om båda saknade arbeten. Denna familj lär inte dyka upp i TV i program likt 'Lyxfällan' då de har gjort hemläxan väl. Och det är jag glad för, familjen Trollgren är av naturen sympatiska människor. Även om räntekvot, 14%, och skuldkvot, 466%, inte är låga så finns det besparingar att använda i tider av kris.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Många bloggare (per p, osunt, cornu) m fl. fokuserar allt för mycket på den grupp det kommer att gå åt skogen för. Är det trendigt att hacka på denna grupp människor? Det finns med all säkerhet ödmjuka familjer med låga kostnader (gammal opel eller pensionsspar) och som samytidigt har många statusmarkörer. Så jädra farligt är det inte att hävda status att man antas ha kört sin ekonomi i botten eller vara en sämre människa.
    Lite väl mycket domedag i inläggen nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärligt talat - jag begriper då inte kommentaren..

      Radera
    2. Anonym; Detta var ju en eloge till familjen Trollgren. Trots lite mycket lån och avsaknad av feta inkomster har de bra koll på sin ekonomi. Hur läste du egentligen? /Anna

      Radera
  2. Hur gamla är dessa människor?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg