Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Högsta räntan

Boräntor engagerar alla med bolån, konstigt vore väl annars? Ännu bättre är det dock när potentiella bolånetagare tänker efter i förväg. I inlägget om en målare och en bagare steg temperaturen snabbt och frågor och svar förmedlades helt utan min inblandning (jag var bortrest). Inte minst läsaren Newman gjorde ett formidabelt jobb att förklara riskerna i stora bolån, det tackar jag á det varmaste för.

För någon vecka sedan la familjen Penning om hälften av sina bolån till en utmärkt ränta på blott 2,42%. Trevligt men inget hugget i granit. Högre räntor väntar kring hörnet och ska man låna idag för första gången behöver man vara noga med sin kalkyl. För hur hög kan den högsta räntan bli? En fråga som helt överskuggar den motsatta.

Investera i livet kåserar och resonerar i ämnet och jag tycker att slutsatsen är korrekt - räntor över 10% kan te sig tveksamma men över 5% är sannolikt. Att följa rådet med att spara motsvarande kanske 6% av bolånens storlek på sitt amorteringskonto tryggar inför bistrare tider.

För åter till frågan - hur hög kan räntan bli? Mitt stalltips är en maximal kort boränta på 8%. Men när i tiden? Ja, inte de närmsta två åren och troligen inte ens de närmsta 8-10 åren heller. Men att räntan stiger är säkert och amorteringslösa bolånekunder kommer att få det kärvt. Det handlar alltså om att kunna pytsa ut två eller tre eller fyra gånger så många räntekronor per månad jämfört med idag.

Så bolånekunder likt familjen Penning bör amortera nu och göra det för glatta livet. Nu finns det råd till det - för alla. Men, men - detta är ett råd som lär viftas bort av många.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Instämmer helt i att det är klokt att amortera nu. En intressant observation jag gjorde dock när jag satte igång min amortering nyligen var att jag inte får ha en högre amorteringstakt än 30 år. Således kan jag inte amortera 6% löpande utan begränsas till ca 3,3%. Resterande del får i sådant fall ske som engångsbetalningar vilket innebär en del administration istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju direkt märkligt. Vilken bank handlar det om?

   Radera
  2. Hade samma diskussion med min bankman på SEB i våras är vi ville höja amorteringen. Amorteringstakten får inte vara snabbare än 30 år, det var "ny policy" sedan årsskiftet. Datasystemet gnällde när bankmannen försökte lägga in en högre siffra. Jag bidar min tid och väntar på att bindningstiden på ett av lånen går ut i början på nästa år. Då ska det antagligen bytas bank och definitivt amorteras mera!

   Radera
 2. Jag tror ju också på att amortera... till skillnad mot många andra. Jag amorterar en fast summa löpande och gör extra månadsvisa "engångsamorteringar". Det sistnämnda görs enkelt genom ett meddelande på internetbanken (SEB).

  SvaraRadera
 3. Att se amorteringen som en del av mitt/vårt sparande, vilket det ju indirekt är, har underlättat en del rent mentalt för min del. Att sedan upptäcka varje månad att boendet kostar några kronor mindre är en trevlig bonus som ökar amorteringsmotivationen! =) Det skiljer kanske inte så många kronor mellan två månader, men på ett halvår eller ett år blir det några hundralappar mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Utan amortering är räntebetalningar eviga.

   Radera
 4. Hej, intressant hur det ser på det! Själv tror jag mer vi hamnar i en Japan-liknande ekonomi under de kommande 10-20 åren. En ekonomi som kräver låga räntor. Dock kommer räntorna troligen att gå upp från dagens låga nivå pga regleringar, höjda bolånekrav, riskvikter och lagstiftning kanske med införande av amorteringskrav etc.

  Dagens system är helt befängt med alla dessa sjukligt dyra hus/lägenheter blandat med hög lånefinansierad konsumtion!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriver under på det sista stycket. Japanekonomi? Kanske, kanske..

   Radera
 5. Det brukar sägas att det är smart att amortera när räntan är låg, men jag hävdar att det är precis tvärtom. T ex tjänar en normalfond mer än vad du betalar i ränta (i ditt fall 2,42) och då är det ju mer ekonomiskt att 'amortera till sig själv' i en fond. Måhända större risk men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att välja indexfonder med låga avgifter och spara där i kombination med hyfsad amortering är min melodi. I slutet på lågkonjunktur som nu är ju det mycket, mycket troligt att börsen går upp rejält inom tre år, långt mer än vad räntan är per år just nu. Men utan amortering vill jag inte vara.

   Radera
  2. En trygg strategi med ägg i olika korgar. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg