Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Drömboendet


Att bo i villa är sällan en billig historia. Det kostar pengar och det kostar tid - i vilka proportioner är dock villaägarens eget val. ROT-avdrag i all ära men att bo i hus utan att vilja lägga egentid i underhåll är en klurig ekvation. Att köpa nytt hus är i sig ingen lösning på den problematiken, om nu någon trodde det. Möjligen erhålles några års respit innan det är dags för målarpensel och färgskapa. Det underhållsfria huset är ännu inte uppfunnet även om man kan komma långt med rätt materialval.

Till villa hör oftast en tomt som lär leva sitt eget liv om den inte tas i tukt och förmaning. Naturtomt kan ju låta underhållsfritt men i förlängningen leder den nog mest till depression om den inte sköts, även den. Asfaltering, trädgårdsten och liknande kan hjälpa till för minskat arbete i trädgården - men då är det troligen inte en trädgård man önskar utan en motorgård med smörjgrop.

Som sagt, villa kostar tid och pengar. Men hur mycket då? Där finns det nog lika många svar som villaägare. En viktig faktor är vilken 'nivå' som man vill lägga på sin bostad. I Sverige lider vi dessvärre av alla dessa bygg- och inredningsprogram på TV som lätt leder till egenkrav på att inreda, bygga om och snygga till. Att rusa åstad för att få det 'perfekta' boendet är sällan gratis och att låna till renovering eller boendelyx är i förlängningen dyra slantar.

Jag har siffror kring familjen Pennings första och sista renoveringsobjekt - den första villan. Att kåken behövde omvårdnad visste vi i förväg men inte alls i vilken omfattning och till vilka kostnader. Material är dyrt. Verktyg är dyrt. Hantverkare är ännu dyrare. Under 10 år inhandlade vi material för 456 238 kronor, anlitade hantverkskraft för 140 942 kronor och inhandlade verktyg för 11 588 kronor. Alla de timmar vi själva lagt är oräkneliga och omöjliga att värdera.

Inköpspriset för villan var blott sexhundratusen kronor året 1996. I slutänden såldes kåken för 3,5 gånger inköpspriset 16 år senare. I snitt under alla boendeåren lade vi ned minst femtiotusen kronor per år i underhåll och renovering. I de pengarna är inte gödning och liknande inräknat.

I vår nya kåk, som inte hade renoveringsbehov ens i närheten, har vi likväl ändå sedan inflytt för två år sedan pungat ut 48 290 kronor i underhåll och reparationer - allt från en trasig inbyggnadsugn till service på värmepump.

En läsare menade att det inte behöver bli så dyrt med villa. Nej, det är korrekt - om man vill eller väljer att göra mycket av arbetet själv, vilket i sig kräver kunskap och tid. För mig är tid en ändlig resurs som är för värdefull att ägna åt för mycket projekt i hemmet. Hur dyrt ett villaboende blir är till stor del upp till var och en. Men att det inte innebär kostnader långt utöver en kratta och en kvast är garanterat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg