Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Förberedelse


Kan det vara så att våra barn är klokare än vi vuxna? Våra barn har haft en risig löneutveckling, den har inte utvecklats alls på fem år. Ingen reallöneutveckling i deras månadspeng, allt enligt en enkät från Swedbank. Nej, snarare har de unga människornas inkomster minskat. Ändå så sparar fyra av tio ungdomar regelbundet vilket är fler än för fem år sedan. Klokt och intressant samtidigt.

Barnens slarviga föräldrar lånar istället för att spara. Allt fortare och allt mer. Och återbetalningsviljan krymper i samma takt. De ungas föräldrar har aldrig varit så hårt belånade någonsin. Tonåringar som kommer från hem där det talas om ekonomi är mer ansvarstagande och gör gärna en budget och planerar sina inköp. Är det de sex av tio som har överbelånade föräldrar eller kan man lära ut goda privatekonomiska vanor trots att man själv slarvar? En rökande förälder som manar sitt barn att inte nyttja nikotin är ju föga trovärdig - gäller inte samma sak i penningvärlden?

Medelinkomsten i Sverige har sedan 1973 ökat från 91 250 kronor till 216 300 för kvinnor och från 178 750 till 295 000 för män - inflationsjusterat. Onekligen så tjänar vi mer pengar idag än för fyrtio år sedan. Kanske vi känner oss rikare än vad våra föräldrar gjorde? En falsk känsla då den är knuten till arbetsrelaterad inkomst och inte till soliditet?

Jag vill tro att ungdomar av idag är kloka, kloka nog att tidigt lära sig vikten av att balansera en budget och att inte skuldsätta sig i onödan - och inte för mycket om det väl måste till. Bra mycket klokare än vad jag själv var de åren. Mina egna barn tycks ha en betydligt bättre förståelse för inkomster och utgifter än vad jag hade i samma ålder och det är i sig en förtröstan. Hoppas det håller i sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Vi får hoppas att vi kan lära våra barn vad pengar är värda! Just nu läser jag boken Vägen till din första miljon av Tobias Schildfat. På slutet beskriver han hur han förklarat för en klass med 17-åringar hur de om de sparar 14000 kronor per år i 17 år blir miljonärer. Många får ju födelesedagspengar eller jobbar extra förutom barnbidrag, så det är inte omöjligt för en hel del ungdomar. Det blev nog en aha-upplevelse för många i den klassen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hopp om eftertanke i unga år kan spela stor roll.

      Radera
  2. Hejsan,

    Jag blev så förvånad över att inkomstskillnaden var så stor. Jag var tvungen att kontrollera men hittar inte någon bra källa för medelinkomst 1973. Jag hittar genomsnittlig månadslön från SCB men inte mycket mer.

    Det bästa jag hittar är denna:
    http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Loner/

    Även den ger en annan bild än den du ger. Vilken källa har du till medelinkomst 1973?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En artikel i Sydsvenskan som i sin tur hänvisar till SCB. Synnerligen okritisk granskning från min sida.

      Radera
  3. Jag tror på den ofta uttalade sanningen att barn inte gör som föräldrarna säger utan som föräldrarna gör. Så tyvärr tror jag det är svårt att lära barn något som man själv inte klarar av. Desto större anledning för föräldrar att försöka föregå med gott exempel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är också min egen uppfattning. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg