Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Känslan av oskuld

Konsten att förundras av de små tingen i livet, den konst som det lilla barnet behärskar men som blir mer och mer sällsynt under uppväxten - den konsten skulle jag ge min ena arm för att åter kunna njuta. Av biologi eller av gammal vana så är vi människor ämnade för rutiner. Vi bygger våra liv kring ett antal upprepningar så som jobbet vi besöker dagligdags, frukosten vi äter som är densamma eller TV-programmet vi följer. Det är lätt att förbise men de flesta av oss har lagt oss till med olika goda vanor, men också olater, som vi upprepar om och om igen.

Det har slagit mig mer än en gång att den genuina, äkta upplevelsen för en medelålders människa som jag är svår att fånga. Få är de skeenden som är helt nya och 'oupplevda', desto fler har jag varit med om förr. Så som en vacker melodi som man hör för första gången, ett unikt ögonblick som blott finns denna enda gång. Den åldrande människans eviga gissel, så som dokumentärfilmaren Malik Bendjelloul uttryckte det i sitt sommarprogram - att uppleva något på riktigt, helt äkta och förbehållslöst, utan att sortera in i fack och jämföra med tidigare referenser som man skaffat sig. Jag tror att de flesta av oss söker möjligheten till att återskapa känslan av oskuld, för den är eftertraktad.

Ett talande exempel är denna blogg som jag skrivit under flera år. Från i begynnelsen då skrivandet var ren inspiration utan förbehåll. Efter ett tag blev det en belastning då tanken att överträffa mig själv varje gång något nytt alster pockade på blev kvävande. Pressen att överträffa dödar nöjet. Att vända ryggen mot ett tag hjälper.

Att träna mig i att ägna mig åt en sak i taget och att göra det i långsam takt har jag funnit vara ett bra recept i att hitta känslan av oskuld och förundran. Det är så lätt att stressa på och att låta tankarna vandra vidare till vad som ska ske härnäst och därmed tappa bort sig från här och nu. Samtidigt så är jag medveten om hur det är att vara mitt i familjelivets kaos och tempo och hur svårt det är att lyckas.

Få saker är värda att göra om de inte kan tillåtas att göras långsamt. För det är endast då sinnena hinner med att känna något - en melodi, ett höstlöv, en bris, en doft.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

 1. Känslan och glädjen för de små detaljerna i livet kommer ofta tillbaka när man blir äldre och pensionär.
  Då slipper man stress från jobb och då klarar sig barnen (förhoppningsvis) på egen hand.
  Har man bara en gång haft den genuina livsglädjen så kommer den tillbaka.
  Men man måste naturligtvis hjälpa den på traven. Det gäller att vara medveten och uppmärksam.
  Det är ibland svårt att vara "mitt i livet" men försök ändå se de små detaljerna (som du gör) och ta hand om både familj och vänner.
  Det är några av de bästa investeringar du överhuvudtaget kan göra....
  ...säger Besser som är mycket klok :)
  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att jag har rådgivare i min närhet likt Besser! Tack! :)

   Radera
 2. Kloka tankar men som också ger mig lite prestationsångest. Men inte att prestera utan snarare att "prestera" att stanna upp. Jag har ganska små barn och försöker ta mig tid att stanna och titta på en snigel, beundra en magisk pinne med konstig form eller en ovanligt glittrig sten. Det ger lite av känslan tillbaka.

  Att vända ryggen till är också bra. Ett tag reste jag mycket intensivt i jobbet med sena jobbkvällar och evighetslånga strategidiskussioner till kl. 23 på kvällen innan jag fick gå tillbaka till hotellrummet och lägga sista handen vid kundpresentationen inför morgondagen. Och så upp kl 06.00.

  Det gick så långt att jag inte ens ville se ett hotell på fritiden när resten av familjen njöt. Men efter minskat resande kan jag åter njuta lite av hotelltillvaron.

  Jag är fortfarande i "oskuldsfasen" med min blogg men ser samtidigt att den ekonomiska resa jag gör och de tankar jag tänker har gjorts och tänkts av mången bloggare före mig. Men ni som hunnit längre i ekonomin och bloggandet inspirerar så jag trivs med att trampa i era fotspår.

  Din blogg är jättebra som den är, våga lämna den en stund när du inte har inspiration, vi tittar in ändå och läser gamla kloka inlägg. Häng med dina barn en dag och titta på det de tittar på, oavsett om det är kottar och pinnar eller Ylvis "The Fox" på repeat på youtube :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag var en sådan dag. Jag och sonen har hängt ihop några timmar och det summerade snabbt upp till att det blev en 'fin dag'. :)

   Radera
 3. Nu har jag laddat ner lite bilder med din länk Per, kul att kunna bidra till en av mina favoritbloggar om både personlig utveckling och ekonomi! Själv får jag diversifiera mig på nordnetbloggen och dels på http://villnia.blogspot.se/ Fortsätt med dina berörande texter!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg