Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Köp allt och spara mer

Att vara spontan ligger i min natur. Det är spännande att göra saker nyckfullt och utan större eftertanke. Mindre bra är det att dra mitt kreditkort tid i otid utan att bry mig om konsekvenserna för min privatekonomi. Mycket bättre är det att ha en budget och samtidigt ändå ha råd att köpa allt jag vill ha.

Systemet för hur detta går till hittade jag på 'Get Rich Slowly' som är en mycket trevlig privatekonomisk blogg. Det fina i kråksången är att med modellen så kan jag köpa allt jag vill ha och samtidigt få pengar över! Hur är det möjligt?

Så här går det till:

  • Allt som du vill köpa som kostar mer än 500 kronor skrivs ned på en lista som kan kallas för 'Önskelistan'.
  • Skriv ned ungefär priset vad varje sak kostar på önskelistan.
  • Skriv ned datumet bredvid varje objekt på listan då du lade till det.
  • Därefter skriver du ned en trea eller en tolva bredvid objektet. En trea bredvid allt billigare än 2000 kronor och en tolva bredvid allt över 2000 kronor.
Önskelistan är inte till för villaköp, bilar eller jordenruntresor utan för saker som en cykel, en dator, smycken, evenemang, kameror, kläder och skor med mera. Du kan dock utifrån din egen livssituation sätta gränsbeloppet 500 kronor till vad som bäst passar dig.

Saker med en 3:a får du inte inhandla förrän efter tre månader. De med en 12:a måste du vänta tolv månader! Under tiden ska du ägna dig åt undersökningsarbete! Ta reda på så mycket som möjligt kring ditt potentiella köp. Jämför modeller, priser, egenskaper och kvalitet. Kläm, känn och prova. Är den bra nog eller är den det inte? 


När du går genom denna undersökningsprocess är risken - eller chansen - stor att du kommer att upptäcka att en pryl inte längre är lika intressant som då du först skrev upp den på önskelistan. Om du upptäcker att så är fallet så stryk saken från listan. Troligen kommer du att upptäcka att få saker får stanna kvar där - de som blir kvar är de som verkligen över tid betyder något extra för dig.

Metoden tar död på impulsköp när till och med nya kalsonger kräver tre månaders betänketid. Dessutom så försvinner det dåliga samvetet, dels för att impulsköpet är borta, dels för att din lista med inköp blir en medveten, planerad handling - som du vid inköpstillfället förtjänar. Den grundliga undersökningen som måste föregå inköpet gör att du mest troligt köper färre saker och därmed sparar pengar. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Schysst idé. Läs dock om originalposten och justera beloppen. Tanken är ju inte att "alla" köp ska föregås av tre/tolv månaders betänketid. I ditt fall borde det, med Get Rich Slowly som mall, vara fritt att handla om det är billigare än femhundra kronor, men allt dyrare än det kräver karens. Typ tre månader upp till 2000 och tolv månader över 2000.

    Suverän blogg förresten. Läser de flesta inläggen med stor intresse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glenn, helt rätt. Slarvigt läst av mig. :)

      Radera
  2. Även om jag är minimalist och är för icke-konsumtion samt förespråkar att bara göra kvalitativa och behovsstyrda inköp, så tycker jag att 3 respektive 12 månader känns som för långa tidsperioder för att göra en bra analys av något man upptäckt ett behov kring. Jag tycker 3 respektive 12 veckors research borde räcka för att kunna fatta ett välgrundat och bra beslut. Intresset för produkter sjunker oerhört snabbt i dagens nextopia-samhälle.

    Om jag i augusti plockar fram min höst/vår-jacka/skor eller liknande och upptäcker att den är trasig/för liten/etc. Så behöver jag vänta 12 månader på att få köpa en ny. Då har det ju hunnit passera både en hel höst och en hel vår utan "lämplig" jacka/skor.

    Jag skulle i så fall hellre tipsa om att göra en behovsanalys:
    - Fyller saken ett konkret behov eller riskerar jag proaktiv konsumtion?
    - Hur ofta och när kommer jag i realiteten att använda den?
    - Äger jag redan en motsvarande sak och vad är det i så fall för fel på den?
    - Var ska den förvaras?
    - Vad kan jag lägga motsvarande summa pengar på som är av större värde för mig?

    Denna typ av behovsanalys skriver vi om i inlägget "Glädjen att avstå från köp", läs gärna mer där:

    http://minimalisterna.se/gladjen-av-att-avsta-fran-kop/

    SvaraRadera
  3. Smart metod, och även praktisk som tar hänsyn till vanlig "inköpspsykologi"
    Jag tillämpar en liknande metod för mina aktieinvesteringar.
    Det betyder att alla inköp är genomtänkta och planerade från början med både datum och antal.
    Däremot inte aktiekurser, men där finns en enkel "go / no go" regel (OMXS<360) som avgör om jag fortsätter köpa.
    Just den psykologiska faktorn skall man inte underskatta, även om man är både medveten och kunnig i ämnet.
    Därför är både planering och dokumentation så fantastiskt viktiga för de flesta av typer av inköp.
    Besser

    SvaraRadera
  4. Planering avseende sparande och konsumerande är alltid att föredra... man kan längta efter att kunna gå och köpa... och en härlig känsla när man verkligen tänk till om vad man vill ha/köpa sig. Kanske köper man...konsumerar man inte så mycket, och det är bra för miljön.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg