Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Månadssummering September 2013


Idag är det den åttonde oktober och ännu har min summering av månaden som passerat lyst med sin frånvaro. Obehagligheter har jag nämligen lätt för att försumma och förbise. Men jag erkänner - september blev inte någon lysande månad av olika anledningar.

Ur sparandet togs ett rejält bett för att betala en förestående semesterresa. En förlust i aktieportföljen valde jag att realisera. Efter månatligt sparande blev den nedersta raden på tillgångssidan negativ med minus 28 682 kronor motsvarande 0,89%. Skuldsidan minskade men blott med 4 424 kronor (0,16%) vilket därmed totalt innebar en försämrad balans totalt. Jag tycker inte om det och det finns inte något att skylla på. Trösten är att vi i genomsnitt fortfarande förbättrar balansen med drygt åttatusen kronor per månad. En semesterresa kostar och vi ska njuta av den, till trots. Lånen fortsätter att minska och räntekostnaden med den - amorteringen känns fortsatt viktig och belåningsgraden är nu under 73% av inköpspriset. Lån, ja! Jag har nu även tittat på vad våra lån består av och det är följande som gäller - 0,26% krediter, 10,91% studielån och resterande är bolån. Hur ser din lånebild ut?


Break even på lån och tillgångar exklusivt bostaden steg därmed till 25 år. Om 25 år är jag 71 år och en gammal gubbe. September 2013 är en undantagsmånad och kampen går vidare. Oktober blir inte gratis den heller, med bland annat nya vinterdäck, men däremot i rätt riktning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

  1. Bara att kämpa på och njuta av semesterresan på bästa sätt! Du får se ekonomin på det långa perspektivet och inte gräma dig över tillfälliga små steg tillbaka.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant - privatekonomi är lite jenkadans. :)

      Radera
  2. Tycker verkligen ni ska unna och njuta av er semester. För egen del så vet jag hur mycket energi och motivation en semester ger mig. Värt varenda krona i efterhand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra. Vi är ingen familj som brukar åka på dyra semesterresor så ofta.

      Radera
  3. Hur kommer det sig att räntekostnaden sjönk så pass mycket i augusti? Hur beräknar du break even?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Omläggning av ett bolån gjorde susen. Kapital-Skuld delat med genomsnittlig förändring och detta resultat genom tolv.

      Radera
  4. Ser att du använder Bolån av inköpspris som en av dina mättal. Funderar hur relevant den är, vad säger den egentligen? Priset behöver inte vara knutet till värdet.

    Mvh/XO

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är riktigt. Jag använder inköpspriset för att det är konstant över tiden, till skillnad från taxeringsvärde eller marknadsvärde. Jag föredrar 'uppenbara' diagram. :)

      Radera
  5. Haha, shit, vilken bild. Katastrof och elände extremt bildligt beskrivet. Tycker inte ni ska ha ångest över semesterresa. Semestrar är det man minns efteråt tycker jag.

    Det kommer säkert någon annan månad framöver när ni går mer plus än beräknat. Men börjar man snåla även på semesterresor så känns det som att man snålar lite på livet. Självklart får det finnas rimlighet på semesterpriserna men det är riktigt härligt att åka iväg med familjen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, snåla in på livet vill jag inte. Livet är här och nu, inte i en osäker framtid. :)

      Radera
  6. Du verkar ha låg ränta på lånet, 2,48% om jag räknat rätt?

    Semestrar ska man inte gnälla över, som det sägs i reklamen; det är dagarna man minns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är jag ju kass på att räkna men får det till 2,8% i snitt på våra bolån. Sammanställningen blir missvisande procentuellt sett då studielån och en liten kredit är inbakad i lånekolumnen. Jag vill inte blotta hela bilden. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg