Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Raka vägen hem

Om du mot förmodan har något bättre för dig imorgon kväll klockan halv åtta - missa då inte Action Aid och deras filmberättelse om Reba, en fjortonårig flicka ifrån Bangladesh, som sänds på SVT2. Att vara flicka är inte det lättaste på många platser i vår värld.

Att vara född till flicka innebär för oerhört många människor att du hindras från utbildning, utsätts för våld och våldtäkt, bestraffas enbart för sitt kön, gifts bort i tidig ålder och tvingas till föräldraskap. Inskränkta rättigheter och möjligheter och att födas till sämre förutsättningar - det är så många flickors liv ter sig.

Filmen 'Go straight home' är en viktig betraktelse som aldrig kan berättas för många gånger. Vägen till jämlikhet mellan könen är så ofantligt långt borta och det gäller inte bara Bangladesh eller andra fattiga länder utan även i Sverige. Att trakassera flickor och kvinnor är vanligt även i vårt samhälle.

Reba är 14 år. Hon bor med sin familj i Dhaka. Hennes familj tillhör inte de fattigaste, inte heller de rikaste. På vägen till skolan händer det att män följer efter henne, att unga pojkar skriker efter henne. Det är obehagligt. 

Hennes mamma förmanar henne: - Se ner i marken, prata inte med någon. Gå raka vägen hem! 

De sexuella trakasserierna är ett problem. Ett annat är hennes familjs förutsättningar, kanske måste de gifta bort henne. I Rebas klass har redan fyra flickor gifts bort. Bara ett var på grund av kärlek, de andra arrangerade föräldrarna. 

Rebas dröm är att studera vidare. Det är hennes mammas också - hon vill att Reba ska få den utbildning hon inte fick. Men familjen har antagligen inte råd. Reba stålsätter sig och går iväg varje morgon. Trots killarna på gatan. 

- Om jag protesterat blir jag ibland rädd efteråt. Ofta läser man i tidningarna att flickor som protesterat som våldtagits. Eller att de kastat syra på dem. Sen begår flickan självmord. Jag blir rädd bara av att tänka på det.

Missar du programmet kommer du att kunna se det vis UR Play på denna länk.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Frågar du feministerna beror det på att du, ja just du per penning är vit och man, förtrycker kvinnor, speciellt hårt är förtrycket i just Sverige. Du är ett djur och du behövs inte. För du är vit och man.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärligt talat, jag förstår inte vad du vill ha sagt?

      Radera
  2. Tack för att du uppmärksammar vår film! Bra skrivet om angeläget ämne.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg