Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Klättra själv

På semester finns det tid att läsa för Per. Hela böcker hinner jag med i solstolen, det är en underbar tid för en bokmal som mig. Kvaliteten på litteraturen denna gång kunde dock varit högre. Misstaget jag gjorde var att jag köpt och läst 'Spara med barnen - från veckopeng till egen lägenhet' av Clas Hemberg, så kallad sparekonom på Avanza - en roll som för mig fortsatt är diffus och märklig. Det här var en utomordentligt usel bok till innehåll och tristess så som läsning.

Inget nytt nämns i denna bok, vill jag hävda. Föräldrars oförmåga att spara långsiktigt på klokt sätt tas upp vilket är känt sedan länge. Om det nu ska sparas direkt till barnen, vilket jag ser som en nedprioriterad fråga i en familjekonomi, är det ett långsiktigt sparande - vilket ska hanteras därefter. Hur detta ska gå till finns att läsa på nätet bland oberoende bloggare, inte minst.

Hembergs resonemang att föräldrar inte ska spara till 'fel saker' är en annan märklig ansats. Studier, resor och körkort nämns bland annat som sådana. Det viktigaste sparandet handlar istället om att spara till barnets framtida bostad och skräckexemplet är att det stackars barnet hamnar i en etta i Alingsås. Eller vad säger ni som bor där? Vad är det för fel på körkort där buss eller tunnelbana inte ligger kring knuten? Eller studier, för den delen?

Oavsett så är Hembergs fokus mycket på Stockholm och betydligt mindre på det som han benämner 'landsbygden' - som alltså är resten av landet. Utan att på något sätt vara bitter över den sörmländska förhävdelsen så är det faktiskt så att i min landsände Skåne, som ligger bra mycket närmre Europa, är den framtida arbetsmarknaden betydligt mer av internationell karaktär. Inte minst så har vi Köpenhamn runt hörnet. Det är så tröttande med Hembergs gamla spetsnästa uppdelning av landet. Jisses, vilket århundraden lever vi i, egentligen?

Du behöver inte köpa boken då hela dess innehåll i kompaktformat finns att läsa här. Resterande är bara slöseri med din tid. De punkter som nämns är att nyttja barnbidrag och löneökning för att spara (till barnen) vilket är finfina sparkällor. Att vi sedan ska pruta på bolån är jättebra men det bör alla göra, oavsett om de har barn eller ej. Trista diagram, sifferuppställningar och anekdoter kring Hembergs egna erfarenheter finns det gott om i boken vilket fick mig att gäspa stort. Denna bok går till återvinning. Detta var också det sista jag läser av Clas Hemberg.

Mina egna åsikter kring sparande och barn kan du läsa här, här och här, om du vill. För mig är det ett gammalt ordspråk som gäller kring barn och föräldraskap - 'som de gamla sjunger, kvittrar de unga'. Först och främst handlar det om att en familj ska ha en sund inställning till pengar och privatekonomi. Hur ska exempelvis en 'Lyxfällankund' kunna lära sina barn klokskap kring pengar? Det är som när rökande föräldrar bannar sina barn kring det farliga med tobak.

Att lära barn vad pengar är, hur de fungerar och hur de kan användas på bästa sätt är de kunskaper vi ska förmedla. I sig är ett sparande till sina barn mer att bereda vägen än att förbereda dem för livet. Men det kan ni läsa mer om i mina tidigare inlägg i länkarna ovan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Tack Per!
    Då sparar jag en peng på att inte köpa den, lägger det på sparandet istället

    SvaraRadera
  2. Tack PP!
    Då slipper jag köpa den. Lägger en peng till sparandet istället

    SvaraRadera
  3. Skönt att någon vågar vara ärlig och såga Hemberg för en gångs skull :-)
    Boken känns otroligt basal och ospännade för någon med lite ekonomikunskap eller intresse för pengar. Kanske är boken skriven för dem som är fullkomligt novisa på ämnet ekonomi och pengar, för nog skulle de kunna ha viss behållning av den, men det är väl ytterst tveksamt om just denna målgrupp skulle inse det och vilja lägga pengarna på den här typen av bok...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, då var det inte bara jag som ser boken som slöseri med papper och tid. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg