Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Visa sitt rätta värde

Att pengar är ingenting alls av värde förrän de i stunden ska omsättas till något kan vara en nyttig tankeövning. Efter att ha kikat på ännu ett avsnitt i den eviga följetongen kring privatekonomiska kullerbyttor - Lyxfällan i TV3 - kan jag lägga än fler bevis till målet: svensken förstår pengar som företeelse ganska dåligt.

Ett antal siffror på ett kontoutdrag är ett vanligt förekommande bevis på att pengar existerar. Åtminstone så är de bokförda på ditt konto. Eller om vi ska hårddra det hela - du förfogar över ett antal låtsaspengar som inte finns. Eller troligen inte alla av dem. Nåväl, vi släpper det här då det ger mig huvudvärk.

Pengars värde blommar fram då vi konsumerar dem. Först då visar de sitt rätta värde. En liten slant kan rätt använd ha mycket mer muskler än en smärre förmögenhet. Och detta är ett viktigt resonemang då de allra flesta av oss tjänar pengar via lönearbete. En livslön är de slantar du förmår att dra in under din livstid. Jag själv, som är snart femtio år, kan relativt pricksäkert räkna fram hur många kosingar jag kan arbeta in fram till pensionen. De pengarna är min återstående livslön och kan inte slösas bort hur som helst.

Att utgifterna är viktigare än inkomsterna är en gammal men gällande sanning. Mindre utgifter handlar dock inte om att försaka utan att spendera smartare. Att istället få mer ut av varje hundralapp, en bättre hävstång på pengarna och större glädje av allt slit de krävt för att intjänas.


I veckan så eldade jag upp flera tusenlappar, precis så som Gudrun på Gotland, genom att ordna mig en fortkörningsbot. Detta var en så kallad Korkad Utgift™ vilket gjorde mig både förtvivlad och sorgesam. Så mycket roligare dessa slantar hade kunnat användas! Samtidigt så sporrar det mig än mer att byta ut onödigt mot nödvändigt i kreditkolumnen.

Att få fortkörnings- eller parkeringsböter samt andra straffavgifter måste tillhöra de allra minst givande sätten att spendera på. Ett utmärkt sätt att totalt tillintetgöra pengars värde, eller hur? Många timmars arbete upp i rök.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag har på senare tid blivit fascinerad av och medveten om att jag lär mig något nytt nästan varje enskild dag. Ibland kan det handla om något jag läser i en blogg eller lär mig i jobbet, men oftast lär jag mig saker om mig själv. Det som tidigare kändes som ett litet eller stort "misslyckande" tar jag nu in, tar lärdom av och gör bättre val till nästa gång. Ibland kostar det pengar, ibland tid, hälsa och/eller välbefinnande. Men genom att jag tar till mig, reflekterar och lär mig, så vet jag att jag inte kommer göra om samma, ibland dyrköpta misstag, igen. Det gör att jag inte gräver ner mig lika länge eller mycket över någon form av misstag jag gör, utan går vidare med vetskapen om att jag förmodligen inte kommer göra om samma misstag igen senare i livet.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg