Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Fattigpensionär

Efter arbetslivet borde det vara rimligt att få ha det drägligt. Pensionen ska räcka till att både leva och överleva men för många blir det blott det senare. Ett bryskt uppvaknande och en chock kan det bli då det visar sig att pensionen endast är några tusenlappar efter skatt. Så blev det för Inga-Karin på Gotland som efter många års arbete i vården erhåller 6 100 kronor efter skatt. Inga-Karin tillhör den nya skaran svenska fattigpensionärer och det är då inte vackert eller smickrande för Sverige.

Att tjänstepensionen, som nio av tio svenskar har, blivit en allt viktigare del av den framtida pensionen är tydligt, kanske en så stor del som trettio eller fyrtio procent. Att redan i unga år ha ögonen på hur ens framtida pension kommer att bli är ett gott råd.

Efterlevandeskyddet som är kopplad till just tjänstepensionen är en viktig sak att titta på och ta ställning till. Efterlevandeskydd är precis vad det låter som, ett skydd för dina efterlevande om du själv dör. Det finns två olika typer av efterlevandeskydd. Det vanligaste är ett så kallat återbetalningsskydd. Då betalas det kapital som du själv hunnit spara ihop ut till dina efterlevande. Den andra typen av efterlevandeskydd, och som går att välja om du tillhör något av kollektivavtalsområdena ITP eller SAF-LO, är ett familjeskydd. Till skillnad från återbetalningsskyddet betalas familjeskyddet ut med ett på förhand valt belopp till de efterlevande.

Effekterna på pensionskapitalet kan bli minst sagt stora. I de mest extrema fallen kan mer än hälften av pensionskapitalet gå åt för att täcka kostnaden för efterlevandeskyddet. För många finns behov av att ha ett efterlevandeskydd som ger ekonomisk trygghet till de efterlevande. Men för andra, som exempelvis ensamstående eller för dem där barnen har flyttat hemifrån, kanske inte behovet av efterlevandeskydd finns. Då kan de avstå efterlevandeskyddet och därigenom få ett eget högre pensionskapital.

Om du avstår från att ha återbetalningsskydd, så blir du tilldelad något som kallas arvsvinst. Ditt pensionskapital späs alltså på och ökar med arsvinster.

Ju tidigare du tar tag i ditt pensionkapital och börjar intressera dig för det desto större möjligheter har du att slippa pensionspara extra till din ålders höst. Och inte bli en fattigpensionär som blott lyckas överleva.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Ja tjänstepension/avtalspension är något av det viktigaste inför ålderdomen, viktigt att tänka på när man blir anställd.

    Återbetalningsskydd bör man välja, kostar inget och är en liten fallskärm för familjen om något tråkigt skulle hända.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Återbetalningskyddet är inte gratis, dessvärre.

      Radera
    2. Där är vi inte överens :) Det kostar inget, däremot får man ej del utav din årskulls arvsvinst, men den är försumbar tycker jag.

      Radera
  2. Hej. och God jul Per !
    Tack för en alltid intressant blogg och tänkvärda inlägg.
    Tips om lite intressant läsning i jul, kolla på http://nyaekonomiskasystemet.se/
    Riktigt intressant :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. God Jul, Thomas!
      Stort tack för länken, det blir lite helgläsning! :)

      Radera
  3. Istället för familjeskyddet är det bättre att teckna en vanlig grupplivförsäkring. Då kan man bestämma utfallande belopp till det man behöver för att t.ex lösa lån. Då blir också kostnaden redovisad separat och inte en minskning av pensionen.

    SvaraRadera
  4. Tack för en intressant blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Bengt - alla blir, förhoppningsvis, pensionärer en dag - viktiga frågor. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg