Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Ingen hejd

Den sista glöggen är uppdrucken och den sista nöten knäckt. Granen har börjat barra och de fyra adventsljusen är nästan nedbrunna, ända ned till vitmossan. Allt har en ände, ett slut, så även julen. Jag lyssnade på radion och hörde att de gamla på vårdhemmen på vissa håll serverades frusen mat till julen och inte ens en godisbit. Denna eviga svenska förbannelse över kommunerna och deras sparande. Är det så svårt att ens föreställa sig att var och en kommer att bli gamla? Skam över den bristande empatin.

Många tycks verkligen tro att de är odödliga. Att inte förstå bättre är så erbarmerligt enfaldigt. Eller är det en inneboende rädsla för döden som förlamar? En dag sitter du, kommunpolitiker, där på hemmet i ett begynnande demenstöcken, förvirrad och kanske rädd. Alla de gamla damer och herrar som nu är skröpliga och tunna, en gång var de i sina krafts dagar, starka och vackra med visioner, drömmar, idéer och målsättningar. I slutänden kommer allt detta på skam. Att inte ge allt vad vi kan ge åt de gamla är att spotta på oss själva. Att ens pengar får styra här? Tidigare generationer är de vi borde vörda och vara stolta över.

Känner du dig odödlig? Tänker du någon gång ibland på att ditt liv hänger på en skör tråd?

Du kanske har ett svagt blodkärl i hjärnan som snart brister. Eller så blir du imorgon påkörd av bussen på väg till jobbet. Du snubblar och råkar falla på din nyvässade blyertspenna. Att du lever är i sig ett mirakel då varenda liten funktion i din kropp ska göra sitt jobb och på rätt sätt.

Att se till sin egen dödlighet är ingen morbid fundering - utan tacksamhetens. Att fröjdas över att vakna på morgonen, vid liv, är en gåva till dig. Varje dag är en välsignelse som måste tas till vara.

Jag är inte rädd för döden för egen del. Däremot känner jag numera rädsla kring döden när det gäller mina föräldrar. Vi vet alla vad som komma skall. En dag. Imorgon? Eller senare. Vad jag däremot vet är tre saker, tre saker som är viktiga och som jag vill dela med mig av.

Det första är att alltid ta avsked av dina nära på bästa sätt - på morgonen på väg till jobb eller skola. Och alla andra tillfällen. För detta avsked kan vara det sista. Visa din äkthet.

Det andra är att inte skjuta upp något du har möjlighet att göra nu. Situationen kanske inte är perfekt - men den är här och nu. Kan du så kör. Bara kör!

Slutligen, så se till att stötta dina närmsta så att de får möjlighet att göra det de brinner för. Att brinna är bra. Låt de du älskar få blomma ut i det som de lever för. Ja, det gäller även dig själv. Lägg måstena åt sidan för lågan.

Hoppas din jul var fin och att din julmat inte tinades i mikrovågsugn.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag tycker om ditt inlägg. Det blir så här när regeringen gör skattesänkningar.
    I årets budgetproposition föreslår regeringen bland annat ett femte jobbskatteavdrag, höjd brytpunkt samt sänkt inkomstskatt för utomlands bosatta.

    Förslaget som ger en extra skatte­sänkning på några hundra kronor för löntagare med månadsinkomster över 36.000 kronor kostar statskassan tre miljarder kronor per år.

    Regeringen sänker skatten med lånade pengar, och regeringen sänker skatten istället för att satsa på välfärden. Då blir det så här, kommunpolitiker är ju folkvalda politiker. Riksdagsvalet i Sverige är söndagen den 14 september 2014. Vem ska betala? Mina barn & dina barn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Erik. Själv anser jag att svaret inte är lika enkelt som du ser det utan att det snarare är fler skattebetalare än höga skatter. Problemställningen är snarare bristen på empati, en egenskap som alla borde odla varje dag. :)

      Radera
    2. intressant att du tar upp empatibegreppet, för det är luddigt minst sagt. Och är det möjligt att överhuvudtaget ha mänsklig interaktion utan empati? Är inte empati en närmast nödvändig förutsättning för att mötas?

      Jag tror begreppet är problematiskt bl.a. för att det förutsätter en enpersonspsykologi. Vem är det som är empatisk med vem? Vad ska vi utgå när vi ska mäta empati? Med vänlig hälsning. Erik S.

      Radera
    3. Erik, läs på istället för att haspla ur dig gammal vänsterpropaganda. Sänkta skatter ger ökad konsumtion, vilket i sig ger ökade skatteintäkter. Varför i all världen ska löntagare med inkomst över 36K betala mer procentuellt? De betalar redan mer i rena kronor, bara för att V-politiker ska kunna pendla fram och tillbaka mellan Stockholm och Trollhättan? Det är osmakligt.

      Radera
    4. Så som Anonym uttrycker sig bjuder inte in till dialog. :/

      Erik, kan eller ska empati ens mätas? Är det inte upp till var och en att försöka att bli bättre människor utifrån sin egen utgångspunkt?

      Radera
  2. Bra inlägg. Här har du en av anledningarna till att de gamla får frusen mat:

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13700454.ab

    V-politiker, som gärna vill höja skatterna... Hon kanske vill åka hem varje kväll? Usch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En till anledningarna till att de gamla får frusen mat:

      Annie Lööfs smarta bostadsklipp - Affärsvärlden:

      Radera
    2. Den gamla fällan, vänner - att leta efter bevis för det ståndpunkt man anser vara den rätta. Prova det omvända en gång - det ger en frisk uppenbarelse. :)

      Radera
  3. Jag håller med Per. Det är många personer i arbete och rätt satsade skattepengar som gör att vi kan få det bättre här i Sverige. Skattesänkning kan faktiskt leda till mer anställda och högre total skatteinkomst för Sverige. Ta en titt på Slöseriombudsmannen.se för att se hur våra skattekronor slösas bort så förstår du att det finns utrymme för skattesänkningar. Oppositionen har dock använt den höjda brytpunkten i sin kampanj för smutskastningen av sittande regering. Som alltid gäller det att vara källkritisk.

    Mvh Björn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Björn Jag tycker det är helt underbart att man granskar slöseriet av skattepengar. Med vänlig hälsning. Erik S.

      Radera
    2. Hej Björn. Det saknas inte pengar, det är helt tydligt om vi jämför oss internationellt. Frågan är betydligt mer komplex än så.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg