Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Årssummering 2013

Jag har några lediga dagar kvar innan det är dags att stiga upp i arla stund och åter åka till jobbet. Känner mig redan väl utvilad och redo - men kanske inte för att återvända till min gamla stol igen. Men jag tycker att arbetsmarknaden ter sig fortsatt ganska svag och jag har ett 'stadigt kneg'.

Jag har nu summerat ihop det privatekonomiska året 2013. I stort har det varit ett bra år. Men låt oss börja med de saker som var mindre trevliga.

Jag ser ungefär tretusen kronor som uppeldade då dessa slantar var sparade hos Fundior. Bolaget ifråga jagas nu mot konkurs samtidigt som värdet i företaget ter sig urholkat. Att få några pengar tillbaka ser jag som uteslutet. Min lärdom - att inte spara utan insättningsgaranti. Numera sparar jag hos Sevenday.

Tjugotvåtusen kronor, som jag investerade i ett förhoppningsbolag under 2011, ter sig vara förlorade. Pengar som jag investerade på en god väns inrådan. Idag ter sig detta som en synnerligen korkad affär. Möjligen, möjligen kan jag få tillbaka någon krona men i nuläget vill jag helst glömma bort alltihop. Sensmoral - investera i verksamheter som jag förstår mig på och som tjänar pengar.

Nu till det som är trevligare. Kapitalsidan har växt med 77 947 kronor och lånen minskat med 79 664 kronor - sammantaget en förbättring i balansräkningen med 157 611 kronor. Vårt nysparande var blygsamt - 15 948 kronor - och utdelningen endast 6 710 kronor så i stort sett handlar värdeökningen om börsens uppgång. Det sägs att många hoppat på tåget efter hand, rädda för att missa uppgången. Men kanske det är lite sent att göra det nu? Finanskrisen som hängt med ett tag tycks inte inge någon rädsla längre och som vanligt är män mer optimistiska än kvinnor. Själv har jag klivit av med ungefär trettio procent av kapitalet vilket kändes helt korrekt utifrån den risk jag vill ta.


För 2014 hoppas jag kunna avsätta lite mer kapital till långsiktigt sparande som kommer att placeras helt tryggt inför ett bättre investeringsläge. Vi får se när det kan tänkas bli.

Läs även andra bloggares åsikter om , intressant?

Kommentarer

  1. Vill du prompt ha insättningsgaranti så får du 2,5% hos Santander med fria uttag:
    https://www.santander.se/Privat/Sidor/Spara.aspx

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jag har sett detta och det låter utmärkt. :)

      Radera
  2. Bra jobbat, inte nog med att 80+ istället för 80- stärker balansräkningen, det byter ju ut en motvind på 2 mot en motsvarande medvind :-)

    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  3. Tack för intressant blogg.
    Du har gått ur med 30 % skriver du. Jag har hållit på att köpa på mig under 1.5 år nu och ligger på +50% på flera innehav. Jag vill ju inte sälja och bli av med den ganska goda direktavkastningen jag fått till, samtidigt som jag egentligen vill säkra den utveckling jag haft under perioden.. Kommer aldrig lyckats ta ett bra beslut på om jag ska sälja eller ej..:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mest troligt ska du inte göra som jag, det bör löna sig. :)

      Radera
  4. Grattis till ett bra år!

    Lite läropengar kan vara värda sin vikt i guld, har jag märkt. Kommer t ex aldrig att köpa ett förhoppningsbolag igen efter min Biosensor-tripp som landade på -80% eller något åt det hållet. I det långa loppet tror jag att den insikten sparar mig långt mer än vad förlusten var i kronor för det innehavet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så måste man kanske se på det. Läropengar var det.. :)

      Radera
  5. Trevlig blogg, fann den via en länk....
    Börsen är inget för mig o min sambo, vi är för mycket för lågrisk. Flyttade just i dagarna familjens buffert från sbab till Santander bank, här får man iaf en ränta på 2,50% ( insättningsgaranti, inga avgifter, fria uttag). Storbankernas ränta är inget att ha, man kan ju jämföra med Swedbanks e-sparkonto 0,25%. " Alla små bäckar"..eller hur man säger;)
    God fortsättning!
    /Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. God fortsättning, Mia. :)
      Lågrisk är bra så länge den producerar bättre än eventuell låneränta.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg