Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

En papperstiger

Att söka jobb är i sig ett nålsöga som ska passeras. Företag som söker personal översköljs av ansökningar i stor mängd, inte minst ifrån arbetslösa som anmodas att söka allt som rör sig för att kunna bibehålla sin arbetslöshetsersättning. Bruset för en personalare är påtagligt och jag är övertygad om att många perfekta kandidater aldrig får en chans på grund av detta.

Själv har jag en god vän som saknar förmågan att skriva i kombination med dyslexi. Hans brev påminner ibland om en drucken sjökaptens eller en sexårings första uppsats. Däremot är han kompetent och vältalig. Undrar hur många jobb som passerat förbi honom genom åren?

Ett ansökningsbrev behöver fånga ett intresse direkt hos den som läser det om det inte ska vara kört från start. Jag var väldigt nöjd med mitt eget brev. Ja, till och med lite förmätet stolt över det då det inte kunde bli bättre än vad det var. Mitt brev var en tiger med klös! Idag är jag helt överkörd med insikten om att det mest var skräp. En papperstiger.

Orsaken till det är en blogg som inte direkt lägger fingrarna emellan. Den heter VD-blogg och drivs av en luttrad rekryterare. Det hela började med att jag läste flera av de artiklar som finns på bloggen kring varför vissa ansökningar är helt kassa. Efter att ha läst om hur jag får vilket jobb jag vill utan kontakter kunde jag inte hejda mig längre. Jag laddade upp mitt perfekta brev på bloggarens tjänst 'Cruited' där han granskar ansökningsbrev för en ganska dyr slant - 299 kronor.

På mindre än 24 timmar levererades en nittiokilos klockren käftsmäll. Inte mycket var bra med det brevet och jag insåg också att det verkligen var så. Jag var helt enkelt tvungen att backa tillbaka och börja om från början med min ansökan. Med hjälp av de råd och tips jag fick via tjänsten blev nu brevet av en helt annan kaliber. Eller som frugan sa: 'får du inte komma på intervju med det brevet är det något fel'.

Jag kan verkligen rekommendera 'Cruited'. Det var värt pengarna, anser jag. Mitt ursprungliga brev var utdaterat på många sätt och förfärligt ointressant att läsa. Det nya brevet kommer att betyda mycket framöver även om detta jobb inte blir mitt. Nu är jag verkligen stolt över innehållet och kan stå för det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg