Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Reko

Nu har det kommit en ny film med Bamse, världens starkaste björn, på bio. För många barn under lång, lång tid har Bamse och hans vänner varit den första serietidningsupplevelsen och det var det även för mig en gång. Skillnaden på rätt och fel, god kamratskap och dålig, empati och förståelse för andra är en röd tråd i serien. Jag gillar fortfarande Bamse även om inga barn i vår familj längre läser. Serietidningen är värdefull för att hjälpa våra barn i deras utveckling mot kännande, goda människor. 

Är man stark måste man vara snäll. Så säger Bamse och det är så rätt så. Är man stark MÅSTE man vara snäll annars missbrukar man sin styrka. Världen är full med människor med makt som de hanterar illa. Ännu fler är de som har makt men inget gör med den. Distinktionen är viktig - att vara snäll är en aktiv handling och inte samma sak som 'inte dum'. Har man makt, pengar, styrka, påverkansförmåga eller kanske insikt i något, måste man agera - och agera för en förbättring. Det är en viktig moralisk fråga. Det kan vara en så enkel sak som att stötta någon som är ledsen eller hjälpa någon som behöver en hand. Eller så som politiker agera för förbättringar och som förmögen låta sina pengar arbeta för de goda krafterna. 

En del människor har skaffat sin makt, styrka och pengar genom att INTE vara snälla utan profiterat eller manipulerat. Vad gör vi med dem? Dunderhonungen har tyvärr inte gett dessa små figurer ont i magen. Jag har inga svar men de är inga bra representanter för mänskligheten. 

På fredag kommer Bill Gates att gästa 'Skavlan' på TV och det ska bli mycket intressant att titta på. Efter att skapat sig enorma förmögenheter på sina programvaror startade han och hans fru stiftelsen 'Bill & Melinda Gates Foundation' som har många inriktningar för att hjälpa de svaga i världen. Som jag har förstått avser Warren Buffett att skänka stora pengar till denna stiftelse. Sådant här gillar jag starkt - filantropi under ens levnadstid, inte efter. Om man är skicklig eller har turen att tjäna stora pengar så har dessa slantar ändå en grund i andra människors arbete. Att då välja att ge tillbaks tycker jag är naturligt - klokt, naturligt och snällt.

Den som säger att någon är 'snäll men dum' eller att 'en ko är också snäll' är verkligen människor som inte förstått. Att vara snäll är någon fint, något beundransvärt, något eftersträvansvärt. Att vara snäll är inte att vara lydig eller följsam även om ordet kan användas så. Då föredrar jag synomymer som god, hjälpsam, hygglig, rar, trevlig, välmenande, reko och schysst. Egentligen gillar vi alla snälla människor och vill vara nära sådana. Varför då inte börja med oss själva?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Som förälder till två-åring har jag fått återse Bamse intensivt på senare tid. Jag har då slagits av vilken översittartyp Bamse är. Han vet alltid bäst och skryter ständigt om hur stark han blir av sin Dunderhonung (doping). Jag skall inte sträcka mig så långt som att säga att Bamse skulle vara skadligt, men så beskedlig och oskyldig är han faktiskt inte.

    SvaraRadera
  2. Sen har vi också den onde Krösus Sork, som grundlägger den mycket negativa synen på företagande och entreprenörskap som vi tyvärr har här i Sverige. "Företagare" är för många synonymt med "rika direktörer som suger ut arbetarna". Visst finns det en hel del bra saker för barnen att lära sig av Bamse, men allt är inte positivt.

    SvaraRadera
  3. Tråkigt att ni enbart har åsikter kring serietidningen och inte inläggets faktiska innehåll - var det ointressant? Sorgligt i så fall.

    Tom, nämn en annan serietidning som tar etik och empati på allvar.

    TB, allt är inte positivt, nej - jag håller med. Men många viktiga mänskliga värden beaktas.

    SvaraRadera
  4. Jag brukar läsa Galago, men den skall tas med en nypa salt och lämpar sig illa för barn ;-) Bamse verkar vara en öm tå för dig, jag menade inte att trampa på den. Som framgår av min kommentar går ju Bamse på repeat här hemma, och det skulle den inte göra om jag tyckte det var skit.
    Ditt inlägg i övrigt har jag inget att tillföra. Välskrivet och klokt, inte det mest intressanta jag läst, men absolut inte ointressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inga ömma tår men ett ömmande knä, däremot. :)
      Bamse är bra men inte perfekt. Inlägget var dock ingen serierecension som det tyvärr verkade bli..

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg