Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Småsparare i släptåg

Under den tid som kommit att kallas IT-bubblan minns jag som en tid då alla pratade pengar och aktier, börs och fonder. Inte minst på TV så var A-ekonomi ett program som hade ett rejält utrymme i tablån. Det diskuterades börs på arbetsplatsen, i tidningen och i bekantskapskretsen. Många av mina kollegor på jobbet köpte på sig Framfab, Icon Media Lab och Cell Network. Själv var jag helt oinsatt i aktier, var småbarnsförälder och ganska fattig så jag grämde mig att jag inte kunde haka på tåget, något som jag senare blev väldigt tacksam för. Framförallt minns jag en säljare som köpte Cell Network för 285 kronor aktien och sedan även runt 200 - för nu kunde de inte sjunka lägre - och som senare satt med aktier med marknadsvärde runt 4 kronor. Och snabbt gick det utför.

Det som gjorde att det hela gick käpprätt åt skogen var det som kallades 'den nya ekonomin' där man menade att företag inte längre skulle värderas utifrån intjäningsförmågan. Det räckte att ett företag hade något att göra med internet, som var ganska nytt, för att värderingen skulle ränna iväg. På det företag som jag jobbade på - en IT-konsult - var varje medarbetares värdering över 6 miljoner kronor vid ett visst tillfälle. Jag omsatte knappt en miljon per år de dagarna och genomsnittet var lägre än så. Märkligt nog så schablonvärderades ofta IT-företag väldigt lika utan analys.

Många småsparare brände sig illa, förlorade stora pengar och lovade sig själv att aldrig mer köpa aktier. A-ekonomi på TV skickades bort från bästa sändningstid till efter läggdags. Inga tidningar skrev något mer i ämnet och ingen ville tala om eländet heller. Aldrig mer skulle en IT-bubbla kunna uppstå, däremot andra bubblor byggda på förväntningar och girighet. Vill du förresten lära dig mer om IT-bubblan finns en finfin dokumentär att lyssna till här.

Signifikant är att småsparare ofta har dålig timing och halvrisig förmåga. Däremot har de en del pengar och ett ganska dåligt minne. Nu är vi uppe på rekordnivåer på börsen och köpråden har börjat dyka upp i pressen igen. Småspararna har likväl hållit sig undan i räntefonder även om ett visst intresse började visa sig under sommaren som gick. Troligen så har de också missat den största delen av uppgången. Frågan är nu om småspararna är på väg in på börsen igen nu?

För två år sedan var aktievärderingen mycket låg. Då skulle småspararna varit där. Idag ligger vi 80 procent högre. Nu är de på väg in. Logiken haltar, liksom alltid förr.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. De flesta runt mig är väldigt noga med sina inköp, t.ex. om det skall inhandlas en ny TV, det jämförs priser och reserachas, man vill köpa absolut optimalt. Men när det gäller placeringar är min erfarenhet att denna noggrannhet och försiktighet plötsligt är som bortblåst, det investeras hej vilt i förhoppningsbolag, gruvbolag osv. Hur kommer detta sig? Jag tror att det på något sätt har att göra med möjligheten att tjäna pengar, det får folk att tappa all logik och kritiskt tänkande. Jag själv har vandrat den vägen och det var först när jag fick upp ögonen för värdeinvestering och diverse bloggar kring det som polletten ramlade ner och jag fick ordning på investeringarna. Man borde kanske ha som regel att innan man får placera ett enda öre på börsen måste man läsa samtliga inlägg av Lundaluppen B-)

    SvaraRadera
  2. Bra påminnelse om IT bubblan, något som även vi som var med behöver påminnas om.
    Även jag "missade" att köpa aktier i det IT bolag jag då jobbade i, men började först köpa aktier under 2002.
    Hitintills har det gått helt OK , men man måste hela tiden vara på alerten når det kommer nya bubblor, och jag tror vi har en under 2014.
    Kanske är det erfarenheterna från 2000 som gör att man blir lite försiktig just nu.

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, när kommer rekylen. Den väntar vi på med skräckblandad förtjusning.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg