Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Delpension

En mörk måndag i februari, det vill säga idag, har jag tittat lite på hur pensionssiffrorna ter sig efter ett förflutet år 2013. Det finns några intressanta konstateranden.

För min del består min framtida pension av tre delar - inkomstpension, tjänstepension samt premiepension. Fru Penning har ett litet eget pensionssparande men själv har jag inget sådant då jag inte alls trivs med den inlåsningseffekten på pengar.

För 2013 har min premiepension stigit med 22% i värde. Tittar jag på totalen så har de tre pensionshögarna tillsammans ökat med drygt 7%. Jag kan också konstatera att tjänstepensionen nu utgör 17% av det totala pensionskapitalet och att premiepensionen utgör 10%. Vid utgången av 2011 var dessa två delar 15% respektive 8%.

Sannolikheten att både tjänstepension och premiepension lär utgöra väsentliga delar i en slutlig pension är påtaglig. Vem vet säkert - kanske handlar det om 40% från tjänstepensionen och 25% från premiepensionen? Jag har ju stor påverkansgrad på dessa båda då jag har möjlighet att göra fondval. Det kan handla om tusenlappar varje månad så som framtida pensionär.

Att titta över sina pensionsplaceringar åtminstone en gång per år borde vara obligatoriskt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag kan inte mer än hålla med, vid min senaste pensionsgenomgång så visade det sig att PPM stod för 13,4 % och tjänstepensionen för 27,5%. Detta året fyller jag 34, frågan om de två "bara" kommer upp i 65% tills jag fyller 65.

    SvaraRadera
  2. Att tjänstepension kommer utgöra en betydande del är ytterst sannolikt därför lägger jag personligen ganska mycket energi på att välja de bästa möjliga fonderna (gärna indexfonder) för den del som går att styra. Eftersom jag själv är en ITP1 så blir jag intvingad i en aktie/räntemix på den traditionella delen av tjänstepensionen (50 %) men har i alla fall kunnat välja en mix på 60% aktier, 30% räntor och 10 % fastigheter - alltid något.

    För mig är tjänstepensionen redan den största delen, cirka 45% och jag har 32 år kvar till pension, om jag nu går vid 65 år.

    Inkomstpension = 43%
    Premiepension (PPM) = 9%
    Tjänstepension = 45%
    Privat pension (IPS) = 3%

    -cmj
    Trading the OMX

    SvaraRadera
  3. Ja det är synd att så få bryr sig om sin pension...gillar inte heller låsta pengar, tyvärr är mina låsta=(

    SvaraRadera
  4. Det är skönt att se någon som tycker som jag vad gäller att låsa in sina pensionspengar. Jag har inte i princip inte pensionssparat alls enligt bankens mått trots att jag är 30 och jobbar heltid sedan flera år tillbaka. Själv tycker jag dock att jag pensionssparar varje gång jag sätter in pengar på min aktie- och fonddepå :) utan att få några inlåsningseffekter. Vem vet huruvida jag lever när jag är dryga 60?

    Hur gör du med pensionssparande upp till det skattefria beloppet om 12 tkr/år?

    SvaraRadera
  5. Stort tack för era kommentarer. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg