Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Spela med

Idag var det storbankens dag. SEB och Handelsbanken presenterade sina rapporter och det var muntra tongångar. Handelsbankens styrelse föreslog dessutom en extra utdelning vilket innebar 16 kronor och femtio öre. Så som aktieägare och bolånetagare i denna bank såg jag aktien stiga med nästan 4 procent idag.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Bland annat så har finansmarknadschef Peter Norman i skarpa ordalag låtit storbankerna veta att de inte tar sitt samhällsansvar då de hellre delar ut vinsten till ägarna än förser småföretag med krediter till skäliga villkor. Och det är kravet på 15 procents avkastning han vänder sig mot och hotar ilsket med hårdare kapitalkrav.

Villaägarnas riksförbund är också kritiska och menar att bankerna är färdigkapitaliserade då tre fjärdedelar av vinsten kan gå till aktieägarna och att höga bolånemarginaler inte längre är motiverade. Bolånekunder i Sverige av idag känner sig ofta lurade och anser att vinsterna i bankerna borde ge lägre räntor.

Men bankerna är företag som ska skapa mervärden åt sina ägare. Familjen Penning är också bolånetagare och gör också sitt bästa för att få en så låg ränta som möjligt. Så som en liten kompensation för räntekostnaderna är vi också aktieägare i Handelsbanken och att då får tillbaka lite slantar i form av aktieutdelning känns rimligt. Inget hindrar ju att bolånetagare blir delägare i sin egen bank - if you can't beat'em, join 'em.

Visst, jag håller med om att flera av storbankernas minnen av krisåren och stöd med skattemedel varit kort. Vilka verktyg som våra politiker kommer att ta till för att framöver domptera bankerna vet vi ännu inte så noga. Det är valår i år och utdelningar och bonusavsättningar lär bli en del av debatten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Hej Per.
    Visst hade det varit trevligt att sitta på SHB just nu med den utdelningen. Men för oss som inte var med och handlade under bankkrisen är det nog bättre att sitta på pengarna ett tag till... kriser kommer och går och även så i framtiden. År 2009 kunde man köpa SHB för omkring en hundralapp stycket, idag ligger den på 306 sek...
    Fin aktie jag gärna skulle ha i ryggan, precis som Lundbergsföretagen, men... som sagt, jag får avvakta och samla kulor under tiden. Tack för bra blogg i vanlig ordning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är böjd att hålla med. Helt fel tider att ta in bankaktierna nu.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg