Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Likviditetsvaka

Att vara exponerad mot aktier över tid, det bör man vara. Jag säger inte emot Whimsical och hans goda argument - men det betyder inte att jag vill exponera allt mitt kapital. Jag har i princip slutat att investera mer pengar på börsen - jag är helt enkelt för feg. Det finns orosmoln som jag inte tycker om, inte minst en maktfullkomlig gammal KGB-officer i öst. Börsen står relativt högt och jag vill inte missa en fortsatt resa - inte helt.

Jag ägnar mig istället åt att bygga en likviditet för framtida börsnedgångar. De slantar som familjen Penning sparar på räntenedgångar och amortering av bolånen läggs i denna likvid som sedan placeras i en lämplig obligationsfond. Inga stora slantar men på tre års sikt kan den uppgå till i storleksordningen ett par hundratusen kronor. Inget är hugget i sten men dessa slantar avses stanna utanför börsen tills efter nästa nedgång och först investeras i en ny uppgång.

De slantar som idag är investerade på börsen får stanna där tills vidare. Jag har ingen aning vad 'tills vidare' innebär - i nuläget sker dock inget innan utdelningssäsongen är över.

Kommer börsen att gå upp eller ned? Det får bli en matematiskt och logiskt korrekt svar på den frågan: 'ja'.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Som du säger känns det som om börsen som helhet är ganska högt värderad, det finns dock alltid intressanta case. Själv är jag i stort sätt alltid full investerad så när som på en liten buffert för de närmaste månaderna. Har tidigare funderat på att gå ut och bygga likviditet när börsen har gått upp kraftigt men med ett relativt stort ny-sparande ca. 30 000 i månaden in snitt så ser jag detta som den likviditet som jag kommer använda för att köpa mer vid en nedgång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill också passa på att tacka dig för för ett tips som efter vidare analys ledde mig fram till en av mina bästa investeringar hittills. Talar om SJR som jag köpt till en snittkurs på 50 och som idag står i 80, har under det tiden även fått utdelningar:-) Ser ingenstans på bloggen om du fortfarande har aktier??

      Radera
    2. Strålande att SJR blev en fin affär. Själv avyttrade jag mina för ett tag sedan. :/

      Radera
  2. Kanske borde du tänka på att inte enbart köra på obligationer och variera med lite korta räntefonder. Eller så kör du ett högräntesparkonto (givetvis med insättningsgaranti). Så länge garantin finns så är det bara att leta efter högst ränta, se compricer tex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant, men tills vidare blir det fonden. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg